Zdravlje

Zdravlje

Znate li zašto je autizam češći kod snažnijeg spola?

Istraživači su ustanovili zašto je autizam češći kod dječaka nego djevojčica.

Istraživači su ustanovili kako su autizam i ADHD češći u dječaka (1,8 dječaka je autistično, usporedno s 0,2 posto djevojčica). Dok neki smatraju kako je riječ o društvenoj pristranosti zbog češće dijagnoze kod dječaka, drugi tvrde kako su posrijedi genetski razlozi različite podložnosti.

Tako su se švicarski i američki stručnjaci udružili i analizirali DNK uzorke od 16.000 osoba s poremećajima u neurološkom razvoju i 800 obitelji u kojima je prisutan autizam. Poremećaji neurološkog razvoja uključuju Downow sindrom, ADHD, Touretteov sindrom i traumatske ozljede mozga.

“Ovo je prvo istraživanje koje uvjerljivo pokazuje razliku na molekularnoj razini između dječaka i djevojčica koji su se obratili klinici zbog nedostataka u razvoju. Ispostavilo se da je u moždanom razvoju došlo do različite razine robusnosti, a djevojke su u jasnoj prednosti”, objasnio je Sébastien Jacquemont iz Sveučilišne bolnice Lausanne u Švicarskoj, jedan od voditelja studije.

Njegov je tim analizirao pojedine varijacije broja kopija određenog gena i varijacije sekvencije DNK. Ustanovili su kako su djevojčice kojima je dijagnosticiran poremećaj neurološkog razvoja imale veći broj štetnih gena nego dječaci, a žene s autizmom su imale veći broj štetnih varijacija sekvence DNK usporedno s autističnim muškarcima.

Rezultati upućuju na to da ženski mozak zahtjeva više genetskih promjena nego muški mozak kako bi se razvili simptomi autizma ili nekog drugog poremećaja neurološkog razvoja.

“Naše otkriće može dovesti do razvoja osjetljivijih pristupa dijagnostičkim pretragama poremećaja neurološkog razvoja koje su specifične za različite spolove”, zaključio je Jacquemont.

Što je to autizam?

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga koji se obično prepoznaje u prve tri godine života. Glavne karakteristike autizma
su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija ograničeni i
ponavljajući obrasci ponašanja. Istraživanja pokazuju rasprostranjenost od jedan
do dva slučaja na 1000 ljudi za autizam, a u Hrvatskoj je službeno registrirano 8000 oboljelih osoba.

Više informacija potražite na stranicama Udruge za autizam Hrvatske.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo