Zdravlje

Zdravlje

3 životne promjene koje će umanjiti rizik od nastanka raka dojke

Shutterstock

Prevencija je najbolje oružje u borbi protiv raka dojke

Rak dojke okrutna je bolest koja se nažalost pojavljuje svuda oko nas i pogađa žene različitih uzrasta, zanimanja i načina života.

Prema podacima iz 2014. godine, broj novooboljelih od raka dojke je 2644 žene i 25 muškarca, a broj umrlih 1011 žena i 15 muškaraca. Nakon ovih podataka jasno je kako se treba redovito pregledavati ali i u život unijeti promijene koje će vas zaštiti od oboljenja. Kako to učiniti pojašnjava Alice Bender, nutricionist.

Pripazite na tjelesnu težinu

Ovo bi moglo biti jedan od najvažnijih koraka prevencije ne samo raka dojke nego još 10-ak drugih malignih oboljenja. Razlog je taj što višak masnoća u tijelu stvaraju kemikalije koje su odgovorne za upalne procese i povišenje razine šećera u krvi.

Što jesti, a što izbjegavati za zdrave grudi?

Budite aktivni

Tjelesna aktivnost ​povećava brzinu kojim protutijela prolaze kroz krvotok, što rezultira boljim imunitetom protiv bolesti. Povećana temperatura koju imamo za vrijeme umjerenog vježbanja otežava preživljavanje određenih upalnih stanja u našem tijelu. Pokušajte svakog dana odratiti 30-ak minuta tjelovježbe.

Ovo je najbolja tjelovježba za vaš horoskopski znak

Izbjegavajte alkohol

Izbjegavajte alkoholne napitke, a ako baš morate nešto popiti neka to bude jedna čaša. Alkohol je kancerogen, može ošteti​ti​ DNA – povećati proizvodnju hormona (poput estrogena) koji raku može biti “hrana”.

10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo