Zdravlje

Zdravlje

5 stvari koje bradavice govore o tvom zdravlju

Foto: shutterstock

Ženske bradavice ne služe samo za dekoraciju – ali to ste već znali. No, možda niste znali da one mogu reći puno toga i o vašem zdravlju.

Ako primijetite neke promjene na području oko bradavica, osobito ako se pojave samo na jednoj bradavici – kontaktirajte liječnika jer nekada to može biti znak koji upozorava na rak dojke.

1. Iscjedak iz bradavice je često normalna pojava

Iscjedak iz bradavice (mliječni, zelenkasti ili bez boje) može se dogoditi ako žena stisne bradavicu, pojašnjava dr. Leah S. Gendler, kirurg iz New Jerseya. No, ako na nju ne vršite nikakav pritisak, a do iscjetka ipak dođe (osobito ako se pojavi i sukrvica) može se raditi o razvoju ili postojanju ciste te benignih ili zloćudnih tumora. Potrebno se javiti liječniku, a osobito ako se pojavio samo na jednoj dojci.

2. Treća bradavica naraste češće nego što mislite

Prema jednom istraživanju čak do 27 milijuna Amerikanaca ima treću bradavicu negdje na tijelu, a često ih se zamjeni za madeže. Ne radi se o nikakvom problemu, lako je odstranjiva te je oporavak brz, prenosi portal prevention.com.

3. Vježba može iziritirati bradavice

Dobar sportski grudnjak pomaže, ili balzami s kojima možete premazati bradavice prije tjelovježbe, kako biste spriječili iritaciju. No, ako primijetite da su vam bradavice crvene, da vas svrbe ili po sebi imaju fleke, posjetite liječnika. Može se raditi o ekcemu, ali i ozbiljnijim problemima.

4. Dlake u području bradavica su normalna pojava

Male izbočine oko bradavica su normalna pojava, a ako imate i dlake, budite vrlo pažljivi kada ih čupate ili uklanjate voskom. Ukoliko folikule oko bradavica postanu bolne, povećane, te svrbe, posjetite liječnika. Mogao bit o biti znak infekcije.

5. Invertirane bradavice

Oko 15 posto žena ima bradavica okrenute prema unutra , ne radi se bolesti, a može manifestirati samo na jednoj ili na obje dojke. Uzrokuje je prekratko ili prečvrsto vezivno tkivo područja tog područja. Postoje zahvati kojima se to može riješiti u vrlo kratkom roku.

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo