6 ranih znakova trudnoće

Trudnica

Obično ste vrlo pažljivi kada je u pitanju kontracepcija, ali niti jedna vrsta zaštite nije učinkovita poput apstinencije. Jedino ona štiti od trudnoće sto posto.

Što ranije otkrijete da ste trudne, to ćete se bolje pripremiti za ovo turbulentno, emocionalno i čudesno razdoblje.

Koji su to znakovi rane trudnoće?

1. Umor

Stalno vam se spava, ni dvije kave vas ne mogu razbuditi, imate osjećaj da se ne možete uspeti ni na prvi kat. Umor je najčešći znak rane trudnoće. Ne bi ga smjele otklanjati dodatnim šalicama kave jer će to loše djelovati na dijete.

2. Imate averziju prema određenoj hrani

Obožavate špagete bolognese, ali odjednom ih ne možete podnijeti, od pomisli na piletinu vam se digne želudac... U biti, nemate želju ni za čime. Ova pojačana želja za izbjegavanjem hrane uzrokovana je povišenom razinom beta-HCG hormona, tvrde liječnici. Nemate izlaza, jednostavno ćete morati pričekati neko vrijeme i kloniti se hrane od koje vam je loše.

test za trudnoću3. Osjetljivi ste na mirise

Od svih vam se mirisa okreće želudac, čak i od omiljenog mirisa bakinih kolača ili partnerovog parfema koji ste vi izabrali, a da ni ne spominjemo dim cigareta. Također, ova je promjena raspoloženja rezultat povišenih hormona. I ona će proći.

4. Mučnina i povraćanje

Osjećaj mučnine i povraćanje su sigurni znakovi da očekujete bebu. Ako do sada niste posumnjali, ova promjena bi vam trebala upaliti lampicu iznad glave. Na svu sreću, mučnine prestanu nakon 12 tjedana, no neće ih nužno sve žene osjetiti. U pravilu je mučnina pozitivna stvar jer povećane razine beta-HCG hormona upućuju na rast zametka.

5. Grudi su vam natečene i osjetljive

Iako žene često pobrkaju osjetljivost i natečenost grudi sa znakovima PMS-a, ponekad je trudnoća u pitanju. Naviknite se na kupovanje nove veličine grudnjaka svakih par mjeseci.

6. Stalno morate na WC

Za vrijeme rane trudnoće maternica se poveća i pritišće mokraćni mjehur, što pojačava potrebu za mokrenjem. Ovaj se osjećaj zadrži do drugog tromjesečja, ali se ponovo nastavi nakon kratke pauze. U zadnjem stupnju trudnoće fetus pritišće mjehur.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!