Zdravlje

Zdravlje

Antidepresivima protiv valunga

Naleti vrućine s kojima se bori većina žena u menopauzi, tzv. valunzi, uzrok su problema i nezadovoljstva mnogim damama. Upravo se zato istraživači koncentriraju na traženje učinkovitih tretmana za njihovo ublažavanje.

“Vjerujemo kako escitalopram pruža opciju za liječenje umjerenih do jakih valunga koji narušavaju kvalitetu života”, tvrdi dr. Ellen Freeman, profesorica porodnišva i ginekologije Sveučilišta Pennsylvania, ujedno i voditeljica istraživanja.

Njen je tim u svoje istraživanje uključio preko 200 žena prosječno starih 54 godine koje su mučili naleti vrućeg zraka. One su podijeljene u dvije skupine: jedna je uzimala deset do 20 miligrama antidepresiva Lexaproa kroz razdoblje od osam tjedana, dok je druga skupina uzimala placebo.

Ispitanice su vodile dnevnik o učestalosti i intenzitetu valunga na dnevnoj bazi kako bi dokumentirale svoja opažanja. Na početku istraživanja prosječno su imale deset valunga dnevno. Nakon osam tjedana, istraživači su ustanovili kako su ispitanice koje su uzimale antidepresiv imale 5,26 valunga dnevno, što predstavlja pad of 47 posto. Ispitanice koje su pak uzimale placebo tablete osjetile su 6,43 naleta vrućeg zraka svaki dan, što je pad od 33 posto.

Jednako tako, intenzitet valunga je bio u većoj mjeri oslabljen u skupini čije su članici uzimale antidepresiv.

Stručnjacima nije u potpunosti jasno na koji način ovaj lijek ublažava valunge jer se sam uzrok naleta vrućeg zraka ne može reći sa sigurnošću. No, vjeruju kako antidepresivi omogućuju “dostavu” veće količine hormona serotonina mozgu.

Studija je objavljena u časopisu The Journal of the American Medical Association.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo