Baby blues češći kod majki koje nisu planirale trudnoću - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Baby blues češći kod majki koje nisu planirale trudnoću

Postporođajna je depresija, popularno nazvana baby blues, 11 posto puta češća kod žena koje su imale neplaniranu trudnoću za razliku od žena koje su planirale imati bebu

Osim što žene koje su imale neplaniranu trudnoću more veći strahovi kako će iznijeti drugo stanje do kraja i suočiti se s novom ulogom majke u koju će biti “bačene”, one su također sklonije postporođajoj depresiji, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Istraživači Sveučilišta Sjeverne Karoline su razgovarali s gotovo 700 trudnica i podijelili ih u tri skupine: one koje su planirale trudnoću, one koje nisu te one koje su htjele zanijeti u neko izgledno vrijeme, no koje smatraju da je vrijeme njihove trudnoće krivo pogođeno.

Zaključili su kako je postporođajna depresija, popularno nazvana baby blues, 11 posto puta češća kod žena koje su imale neplaniranu trudnoću za razliku od žena koje su planirale imati bebu (pet posto) i to tri mjeseca nakon poroda. Izgledi su bili neznatno viši godinu dana nakon poroda (12 posto, usporedno sa tri posto kod žena koje su planirale trudnoću).

“Dok mnogi faktori mogu doprinijeti nastanku postporođajne depresije, rezultati ovog istraživanja pokazuju kako neplanirana trudnoća može također biti od značaja. Neplanirana trudnoća koja je iznijeta do kraja može imati dugoročan učinak na ženu, stoga bi medicinsko osoblje trebalo postaviti pitanje o trudnoći rano nakon poroda kako bi se obavio probir za postporođajnu depresiju. Jednostavne i jeftine intervencije kako bi se identificirale rizične žene mogle bi omogućiti ciljane intervencije i potencijalno spriječiti komplikacije zbog budućih neželjenih trudnoća”, objasnila je Rebecca Mercier s Odsjeka za porodništvo i ginekologiju Sveučilišta Sjeverne Karoline, voditeljica studije objavljene u časopisu BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Što je to baby blues?

Postporođajnu depresiju karakteriziraju osjećaju beznađa, tuge, iscrpljenosti i problema sa spavanjem. Žene koje muči baby blues ne mogu uživati u svom mališanu, a depresija u ovom razdoblju može biti izuzetni emocionalni teret, pogotovo zato jer nam društvo govori kako svaka majka mora biti sretna.

Kako možete pomoći ženama u svom životu koje muči postporođajna depresija? Ponudite im praktičnu i emocionalnu potporu. Imajte više razumijevanja za njihove potrebe i razuvjeravajte ih kako se, unatoč njihovom negodovanju, vrlo dobro nose s novom ulogom u svom životu.

Iako se smatralo
kako su za baby blues odgovorne hormonalne promjene za vrijeme trudnoće i nakon
poroda, postporođajna depresija nije rezervirana samo za žene. Naime, za svaku ženu koja pati od postporođajne depresije, pogođen je
i jedan otac: I muškarci pate od postporođajne depresije.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo