Zdravlje

Zdravlje

Biokemijska trudnoća – o čemu se točno radi i zašto do nje dolazi?

Moguće je doživjeti rani pobačaj a da žena toga ne bude niti svjesna

Bilo da se trudite ostati trudni ili je trudnoća stigla naglo, može biti jako negativno iskustvo ako dođe do ranog prekida trudnoće. Možda se ćuli da se koristi riječ biokemijska trudnoća što je ustvari i najčešći razlog spontanog pobačaja, a pretpostavlja se da se događa u 50 do 75 posto slučajeva. O čemu se radi?

U pitanju je ustvari pobačaj koji se javlja do petog tjedna trudnoće, a najčešće 2 tjedna nakon ovulacije, pojasnila je dr. Jane van Dis, ginekolog.

U mnogim situacijama nećete niti shvatiti da ste trudni jer se krvarenje može javiti točno kada vam i treba nastupiti menstruacija, a prije nego vam uopće padne na pamet da napravite test. Naravno, ako ste očekivali bebu, ovo može biti dosta stresna situacija. U većini slučajeva ne postoji jasan razlog zašto se dogodilo, a smatra se da je čimbenik zdravlje žene, što naravno ne olakšava stvar.

Koji su simptomi biokemijske trudnoće?

“Mnoge žene neće imati nikakve simptome“, smatra dr. Nicole Rankins. Ponekad se može činiti da vam je menstruacija nešto obilnija nego inače, a grčevi mogu biti jaki. Kako se kemijska trudnoća javlja brzo nakon ovulacije, neki će ljudi misliti da im je menstruacija samo stigla par dana ranije ili kasnije. Kako se može dogoditi 2 ili 5 tjedana nakon ovulacije, obično žene u tom trenutku još nisu bile na pregledu kod liječnika, a ako se to dogodilo, možda ste i znali da ste trudni.

Zdrave navike Nike Turković: Dodaci prehrani poboljšali su joj život, a na 8 sati sna se mora natjerati

Ako mislite da ste trudni i dogodi se slabo krvarenje, nema razloga za paniku „Jedna od 4 žene doživi krvarenje u provom tromjesečju ali to ne znači da će doći do pobačaja“, dodao je dr. van Dis. U tim se situacijama najbolje savjetovati s liječnikom.

Zašto dolazi do biokemijske trudnoće?

Nema pravog razloga zašto, a rizični faktori uključuju poremećaje s kromosomima, što je najčešći razlog, prate ga razine hormona koje ne mogu pratiti trudnoću ali i nepravilna implementacija. Tanka ovojnica maternice može isto igrati ulogu, a ako ste skloni razvoju nekih nepravilnosti u maternici, i to može doprinijeti kemijskoj trudnoći.  Važno je da svaka žena zapamti da ona nije ništa kriva ako do nje i dođe.

Što napraviti ako se biokemijska trudnoća dogodi vama?

Ako ste već saznali da ste trudni i primijetite malo jače krvarenje ili grčenje, obavezno se javite liječniku radi pregleda. Ako ste već imali problema s trudnoćama, također je važno odmah se javiti liječniku, a on može napraviti pregled i ultrazvuk kako bi se provjerilo vaše stanje. Ako doživite jako krvarenje, također je važno nazvati odmah liječnika. Jako krvarenje se smatra ono krvarenje kada svaki sat morate mijenjati tampon.

6 razloga zašto vam kasni menstruacija, a nemaju nikakve veze s trudnoćom

Dr. Rankin dodaje: “Ako se javi jaka bol u trbuhu, posebno s jedne strane, to isto može biti znak atipične trudnoće“, te ponavlja da ako niste niti bili svjesni da ste trudni, možete odmah nastaviti s aktivnostima. Naravno da ćete se osjećati loše ako ste znali da ste trudni. Iako se ne radi o situaciji koja zahtjeva hitni liječnički pregled, i dalje to možete doživjeti kao veliki gubitak. Vjerojatno će vam trebati vremena da nekome kažete da ste bili trudni, pa će se činiti i kako vas nitko ne razumije. Brinite o sebi, čak i ako to znači da vam trebaju slobodni dani ili razgovor sa stručnjakom. Postoje i online grupe kojima se možete priključiti kako biste razgovarali o ovom problemu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo