Zdrave navike Nike Turković: Dodaci prehrani poboljšali su joj život, a na 8 sati sna se mora natjerati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zdrave navike Nike Turković: Dodaci prehrani poboljšali su joj život, a na 8 sati sna se mora natjerati

Talentirana kantaurica Nika Turković ne preskače preventivne preglede, a aktivno radi i na jačanju mentalnog zdravlja.

1. Dodaci prehrani

Uzimam suplemente za kožu i probiotike svaki dan. Nisam mislila da bi mi toliko pomoglo, ali sam odlučila probati i moram reći da je to jedna od najboljih navika koje sam stekla. Od suplemenata za kožu uzimam one za zaštitu od sunca iznutra, kao i vitamin A i alge, dok probiotike pijem svakodnevno i u kapsulama, ali i u kombuchi – fermentirano piće. Definitivno navike koje su mi uvelike poboljšala život, iznutra i izvana.

Ljudi: Kako smo sje*ali sve što smo mogli – najzabavnija knjiga koju možete pročitati ovog ljeta

2. Hrana biljnog porijekla

Bila sam veganka 2 godine u Londonu, a danas jedem 80% hranu biljnog porijekla i zapravo težim tome da to i bude 100% ponovno. Kao što svi i znamo, prehrambena industrija je ogroman zagađivač našeg planeta i razlog zašto nam se događaju brojne klimatske promjene, pa je moj cilj jesti na taj način što zbog planeta, ali i zbog toga što se tada osjećam najbolje i najzdravije.

3. Hodanje kao oporavak

Jako puno hodam na dnevnoj bazi, jer obožavam sama hodati satima, ali i treniram kod naše Suzi idealno 3-4 puta tjedno. U posljednje vrijeme nisam baš bila redovna, ali evo, jedva čekam povratak jer sam otkrila skroz novu strast prema treniranju, najviše zbog mentalnog stanja. Tamo se dobro ispucam za sve što me muči i smeta, pa sam kao nova!

4. Njega kože

Jako brinem o svojoj koži, pa mi je tako moja rutina najbitniji dio jutra i večeri. Uvijek radim dvostruko ili trostruko čišćenje kože, volim maske za lice, kemijske pilinge, ciljane serume i za kraj, dobru kremu za moj tip kože. Cilj mi je imati zdravu kožu kojoj onda ne treba puno šminke, jer se na dnevnoj bazi ne šminkam.

5. Spavam barem 8 sati

Na to se ponekad moram natjerati, jer sam shvatila koliko nam se tijelo i um obnavljanju tijekom sna i koliko sam to kad sam bila mlađa, zanemarivala. Danas mi je to prioritet i rijetko kada sam voljna žrtvovati san zbog nekih drugih stvari.

6. Zubni konac čini razliku

Iako mi je mama cijeli život govorila da moram koristiti zubni konac, a ja joj nisam baš vjerovala, danas ga aktivno koristim i razlika je ogromna! Da sam bar prije poslušala i bila pametnija, ne bih se mučila sa zubnim kamencom. Svakako topla preporuka onima koji se još nisu u tome okušali.

7. Zaštitni faktor je prioritet

Stavljam zaštitni faktor za lice svaki dan, neovisno o godišnjem dobu i vremenskoj prognozi jer je sunce uvijek prisutno i bez zaštitnog faktora oštećujemo kožu lica nepovratno. Puno se teže kasnije nositi s pjegama i borama, pa radije preveniram što više mogu.

8. Mentalno zdravlje

Gledam puno dokumentaraca i videa o tome kako nam funkcionira mozak, kako utječemo sami na svoje samopouzdanje i kako si ponekad možemo bolje pomoći u stresnim situacijama, pa tako i aktivno radim na svom metalnom zdravlju, za koje vjerujem da je često bitnije od onog fizičkog.

9. Redoviti preventivni pregeledi

Redovito idem na pregled grudi i kod ginekologa. Vjerujem da ne moram objašnjavati zašto, samo podsjetnik svima da to rade često i da brinu o svom zdravlju, jer su mnoge stvari lako spriječive ako djelujemo na vrijeme.

10. Voda je najbolji napitak

I za kraj, jedan svima dobro poznati – trudim se piti što više vode. Znam da svi to dobro znamo, ali evo iz prve ruke, dovela sam se do situacija u kojima me glava često boljela, a nisam znala zašto. Tek sam kasnije shvatila da je to jer sam dehidrirala i jer ne pijem vodu na dnevnoj bazi. Danas se trudim popiti bar litru i pol, iako bi trebalo i više, jer se jednostavno osjećam mnogo bolje, zdravije, čišće i koncentriranije kad to činim, a da ne spominjem da mi koža izgleda mnogo bolje, sjajnije i mlađe kada to radim.

Omiljena glumica s velikih i malih ekrana smršavila čak 30 kilograma i otkrila svoju formulu za uspjeh

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, privatni Instagram, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo