Psiha

Psiha

Ljudi: Kako smo sje*ali sve što smo mogli – najzabavnija knjiga koju možete pročitati ovog ljeta

Nakladnička kuća Znanje predstavlja zabavnu i originalnu odu ljudskoj nepromišljenosti, gluposti i pogrješivosti, kako individualnoj, tako i kolektivnoj. Ljudi: Kako smo sje*ali sve što smo mogli (Humans: A Brief History of How We F*cked It All Up), novinara i humorista Toma Phillipsa, vratolomno je putovanje kroz najveće zaje*e u ljudskoj povijesti, od pada našeg najranijeg pretka sa stabla pa sve do najspektakularnijih promašaja našeg doba.

Jeste li znali…

…Jedno od nevjerojatnih znamenitosti koje nikad nećete vidjeti jer ga je čovjek uništio je stablo Ténéré – proslavljeno kao najosamljenije stablo na planetu, samo usred Saharske pustinje, dok se 1973. pijani vozač nije uspio zabiti kamionom u njega, iako je bilo jedino stablo u krugu od 400 kilometara.

…Jedna od vrsta koje smo doveli kamo ne pripadaju je azijski tigrasti komarac. Poprilično naporan i potencijalni kliconoša, ta vrsta komarca (za razliku od mnogih drugih vrsta hrani se cijelog dana) posebna je po načinu na koji je prešla s jednog kontinenta na drugi: proputovala je od Japana do Amerike 1985. godine u pošiljci rabljenih automobilskih guma.

Čitate li self-help literaturu u pandemiji? Psihologinja upozorava na problem s ovakvim knjigama

U sedamdeset tisuća godina otkad kročimo Zemljom, homo sapiens, moderna inačica ljudskog roda, mnogo je postigla. Umjetnost, znanost, kultura, trgovina – apsolutni smo pobjednici što se tiče evolucijskog hranidbenog lanca. Ali iskreno, nije nam sve išlo od ruke, a znali smo i poprilično sje*ati. Od kampanje protiv četiri pošasti Mao Ce-tunga, do američkog dust bowla; od austrijske kraljevske vojske koja napada samu sebe jedne pijane noći, pa do vodeće svjetske supersile koja odabire mogula reality televizije za predsjednika, možemo reći da kao vrsta tijekom vremena nismo postali znatno mudriji. Stoga, kad sljedeći put pomislite da ste nešto zaje*ali, neka vam ova knjiga bude podsjetnik da je sve moglo biti i mnogo gore.

U prijevodu Davida Edela, naslov Ljudi: Kako smo sje*ali sve što smo mogli možete pronaći u knjižarama diljem zemlje te u webshopu Znanje, po cijeni od 129 kn, a prvo poglavlje knjige možete pročitati na sljedećem linku.

RECENZIJE:

“Album najgorih hitova čovječanstva koji će vas iznenaditi i nasmijati.” – Steve Brusatte

“Zabavno, ali i uznemirujuće štivo koje prianja srcu.” – Sarah Knight

“Autorov pristup smion je i šašav… užitak je čitati knjigu koja istražuje čudne manije i nepromišljene postupke.” – Kirkus Reviews

Provokativan, bespoštedan galop kroz tisuće godina ljudske gluposti. Kad god nam se ljudske ludosti počnu činiti začudno utješnima, Tom Phillips zada nam još jedan prodoran udarac. Iza silnog smijeha na koji će vas ova knjiga nagnati krije se ozbiljno pitanje: kamo nas vodi tolika serijska glupost? – Nicholas Griffin

“Drska i iznenađujuće učena, ova je knjiga poput Hararijeva Sapiensa koju nam prepričava stand-up komičar nakon nekoliko pića.” – Booklist

O AUTORU:

Tom Phillips je novinar i humorist. Bio je urednik u britanskoj redakciji BuzzFeeda, gdje je vrijeme provodio naizmjence ozbiljno izvještavajući o važnim temama te zbijajući šale. Tom je u svojoj karijeri jedno vrijeme bio član hvaljene komičarske grupe, radio je na televiziji i u Parlamentu, a pokrenuo je i neuspješne novine. Studirao je arheologiju i antropologiju, kao i povijest i filozofiju znanosti na Cambridgeu, pa je oduševljen što je uspio napisati knjigu za koju mu je studij bio od koristi. Živi u Londonu.

Koliko znate o terapiji knjigom (biblioterapiji) – uspješnost zajamčena, a nuspojava nema

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Znanje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo