Bol u zdjelici – što može značiti i 8 razloga zašto se javlja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bol u zdjelici – što može značiti i 8 razloga zašto se javlja

Problemi sa zdravljem mjehura ili reproduktivnih organa mogu voditi do boli u zdjelici koja može uvelike otežati život.

Uzrok boli u zdjelici često je teško utvrditi. Mnoge žene nikada ne dobiju točnu dijagnozu koja bi objasnila njihove bolove, no to ne znači kako se radi o imaginarnoj ili neizlječivoj vrsti boli. Kronična bol u zdjelici ima niz simptoma. Neki od njih su oštra i stalna bol, bol koja se javlja i nestaje, grčevi, pritisak ili osjećaj težine u području zdjelice, bol tijekom seksualnog odnosa ili bol tijekom sjedenja.  

Iako se radi o vrlo neugodnoj pojavi, ona je jako česta kod žena. Evo što može stajati iza ovog simptoma.

1. Blagi simptomi mogu biti posljedica menstrualnih grčeva

Vjerojatno ste upoznati sa svim neugodnostima koje donosi mjesečnica, a jedna od njih je i grčenje maternice, što u konačnici može biti uzrok boli u zdjelici.

2. Bol može biti povezana s endometriozom

Endometrioza je poremećaj koji nastaje kao rezultat rasta endometrija, tkiva kojim je obložena maternica, izvan same maternice. Rezultira simptomima kao što su bolna menstruacija, bol prilikom ili nakon odnosa, bol prilikom stolice ili mokrenja… Može biti i uzrok boli koja se javlja u zdjelici.

3. Kronična bol može biti povezana sa sindromom iritabilnog crijeva

Simptomi koji prate ovaj sindrom – napuhnutost, zatvor, proljev, također mogu biti uzrokom neugodne boli i pritiska u zdjelici. U jednoj je studiji čak 40 posto žena izjavilo kako se uz ovaj sindrom javlja i bol u zdjelici.

Seks u vrijeme koronavirusa: Stručnjaci žele da znate ove važne informacije

4. Ako vas boli kod mokrenja možda je u pitanju disfunkcija zdjeličnog dna

Ovaj termin znači da niste u mogućnosti pravilno stiskati i opuštati mišiće dok crijeva rade. Rezultat mogu biti poteškoće kod obavljanja velike nužde ili čak i inkontinencija. Bol se može javiti bilo kad u danu, a najčešće tijekom odnosa.

5. Oštra bol i nadutost mogu biti simptomi raka jajnika

Povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani sa pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika. Prema studiji provedenoj 2010. godine, 1 posto žena koji imaju simptome poput bola u zdjelici imaju i rak jajnika. Svakako se važno obratiti liječniku.

6. Možda je u pitanju cista

Je li se bol pojavila odjednom? Žene koje imaju ciste na jajnicima često znaju opisati simptom jake boli u zdjelici. Ciste ne moraju biti veliki zdravstveni problem, one često nestanu same od sebe.

7. Peckanje i jaka bol može značiti probleme s mjehurom

Intersticijski cistitis je dosta bolno stanje mjehura koje uzrokuje jaku bol u području mjehura i uretre, a bol se može pojačavati dok mokrite te trajati i do nekoliko tjedana. Grčevi u dnu zdjelice također mogu izazivati bol. Bolnost postaje jaka za vrijeme ciklusa, odnosa ali i stresa.

Studija dokazala: Majčino mlijeko čuva dijete od virusa i bakterija

8. Kada je potrebno potražiti pomoć?

Nema razloga da se ova bol ignorira, na kraju, ona može otkrivati neki zdravstveni problem. Pomoć potražite ako bol ne prolazi i postane stalna.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo