Bubrežni kamenci povezani su sa srčanim bolestima kod žena

bol u trbuhu, gusteraca

Jeste li imali bubrežne kamence? Nova studija kaže kako bi ta činjenica mogla biti faktor rizika za srčane bolesti kod žena, no ne i kod muškaraca.

Žene koje su imale bubrežne kamence pod povećanim su rizikom od razvoja srčanih bolesti, tvrde rezultati nove studije. No, isto ne vrijedi i za muškarce, a stručnjaci nisu sigurni zašto. Smatraju kako bi se razlog mogao kriti u hormonalnim razlikama ili razlikama u metabolizmu kalcija kod spolova.

"Dugo se sumnjalo na povezanost bubrežnih kamenaca i rizika od kardiovaskularnih bolesti, no nije bilo studija o povezanosti koje bi uzele u obzir važne faktore, poput prehrane ili lijekova", kaže doktor Pietro Manuel Ferraro, liječnik u rimskoj bolnici Columbus-Gemelli te autor spomenute studije.

Studija se usredotočila na podatke 46,000 muškaraca i gotovo 200,000 žena. Od  240,000 ukupnih sudionika, gotovo 20,000 imalo je povijest bubrežnih kamenaca. Tijekom 24 godine koliko je studija pratila muške  ispitanike i 18 godina koliko je pratila ženske ispitanike, gotovo 17,000 njih razvilo je neku bolest srca i krvožilnog sustava.

Daljne procjene pokazale su kako su žene s povijesti bubrežnih kamenaca imale 30 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti i srčanog udara nego muškarci. Što se tiče muške populacije, povezanost bubrežnih kamenaca i bolesti srca bila je zanemariva.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association

Saznajte kako nastaju bubrežni kamenci te što piti za niži rizik od bubrežnih kamenaca.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!