Zdravlje

Zdravlje

Carski rez povezan s nižim rizikom od inkontinencije

Rezultati najnovijeg švedskog istraživanja su pokazali da su žene, koje su rodile vaginalnim putem, sklonije pojavi inkontinencije nego mame koje je su djecu donijele na svijet putem carskog reza.

Rezultati istraživanja nisu nimalo iznenadili liječnike odnosno specijaliste ginekologe.

k“I stručnjaku i laiku je jasno da je bebina glava puno veća od vaginalnih mišića kroz koje novorođenče prolazi. Sa svakim se rastezanjem mišića javlja mogućnost za potencijalu štetu, odnosno pojavu inkontinencije nakon poroda”, pojasnio je dr. Steven Swift, specijalist urologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Južna Karolina.

Inkontinencija odnosno nemogućnost svojevoljnog zadržavanja urina se javlja kad se mišići koji podupiru uretru tj. mokraćnu cijev ne stišću na ispravan način.

Istraživanje je pokazalo da se inkontinencija uzrokovana vaginalnim porodom može javiti i 20 godina nakon poroda. Istraživanje je pokazalo da se inkontinencija uzrokovana vaginalnim porodom može javiti i 20 godina nakon poroda. Njoj su najpodložnije dame koje su počele rađati vaginalno, ali su zbog komplikacija morale roditi carskim rezom.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Obstetrics and
Gynaecology
.

Inkontinencija: odaberite pravo pomagalo

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo