Zdravlje

Zdravlje

Carski rez sve manje popularan i u Hrvatskoj

Riječka bolnica prošle je godine imala najmanji postotak među hrvatskim rodilištima, samo 12 posto porođaja carskim rezom.

Može zaključiti da liječnici te bolnice porođaj dovršavaju operativnim zahvatom samo kada je to medicinski nužno.
– Nigdje na svijetu ne postoji legalan porođaj carskim rezom na zahtjev žene – komentirao je prof. Herman Haller, ravnatelj KBC-a Rijeka, novi trend, popularan među “poznatim” ženama.

Svakome po želji

– Uvođenjem epiduralne i spinalne anestezije žene se više ne moraju bojati boli, pa nastojimo svaki porođaj dovršiti prirodnim putem – rekao je prof. Haller. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča najviše 15 posto carskih rezova godišnje. Usporedbe radi, u Hrvatskoj ih je više od 20.

trudnica beba porod– Riječ je o vjerovanju da je to najbezopasniji način porođaja, no malo je žena svjesno da je smrtnost nakon carskog reza deset puta veća nego kod rađanja prirodnim putem – objašnjava prof. Haller.

Poznate osobe uglavnom biraju operativni porođaj pod spinalnom anestezijom u jedinom privatnom rodilištu prof. dr. Marija Podobnika. Iako u toj ustanovi nastoje ispuniti želje svake trudnice, ističu kako su dosad porodili 500 žena, od kojih je 200 rodilo carskim rezom.

– Žene uvijek upozoravamo na dobrobiti prirodnog porođaja, pa ih većina pristane – istaknuo je prof. dr. M. Podobnik, ravnatelj klinike. Podobnik ističe da su postoci u “državnim” bolnicama za prošlu godinu jako visoki.

Petrova, primjerice, ima 22 posto. – Liječnici “popuštaju” zbog (sve češćih) tužbi ako se ide na porođaj kakav žena odbija, a nešto krene po zlu – objašnjava dr. Podobnik.

– Dok sam radio u Merkuru, prije desetak godina, Ena Begović nije željela roditi prirodnim putem u Italiji, gdje je boravila, nego je došla u Hrvatsku i rodila carskim rezom – objasnio je Podobnik. Ističe da k njemu zbog cijene od 30.000 kuna dolaze bogate Ruskinje, Amerikanke, Kineskinja, čak i Irkinje čiji muževi grade stanove u okolici Splita.

Jeftiniji porođaj?

trudnica pregled– Otkako je klinika otvorena, porodio sam većinu žena iz stranih diplomatskih predstavništava i Hrvatica poznatih s estrade, a najzahtjevnije su žene koje inzistiraju na 100 posto prirodnom porođaju – kaže Podobnik. One ponekad imaju zahtjeve kojima rade na svoju štetu.

– Prije porođaja potpišu pristanak da liječnik, ako dijete nije ugroženo, ne smije intervenirati niti im olakšati porođaj, pa se često dogodi da nakon dugotrajna mučenja završe na carskom rezu, što možda, da su dopustile raniju liječničku intervenciju, ne bi bilo nužno – otkriva prof. Podobnik.

Opovrgava šuškanja da je njemu isplativiji carski rez, koji je dvostruko skuplji, a traje samo sat vremena, dok prirodni porođaj može trajati satima. – Baš suprotno, operacijska dvorana, osoblje, uređaji i sredstva koja se koriste jako su skupi – tvrdi prof. Podobnik.

Dr. Erden Radončić, ginekolog i porodničar iz zagrebačke poliklinike Vili suprotnog je mišljenja. – Vani porođaje prirodnim putem, osim u slučaju komplikacija, vode tehničari i babice, čiji je sat rada mnogo jeftiniji od liječničkog u operacijskoj dvorani – upozorava dr. Radončić.

D.Č.

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo