Dame, znate li sve o svom hormonalnom ciklusu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dame, znate li sve o svom hormonalnom ciklusu?

Dame, znate li koji je dan najbolji za dobivanje rasprave? Kada biste trebali otići na mamografiju? Kada na depilaciju?

Menstrualni ciklus žena složena je stvar, složit će se mnoge dame. Zbog razine hormona koja se mijenja ovisno o danu ciklusa, žene mogu proći kroz nekoliko osjećaja i stanja, što ostavlja traga na njima i fizički i mentalno. Saznajte koje je najbolje vrijeme u mjesecu za određene stvari… Donosi Woman’s Day.

Hormonalni ciklus započinje prvog dana mjesečnice, no važno je imati na umu kako je ovo zaključak na temelju istraživanja određenog uzorka žena i ne može se uzeti kao opće pravilo. Dakle, dani mogu varirati kod žena.

1.-9. dan: probajte novi oblik tjelovježbe

Isprobavanje novog oblika tjelovježbe ili sporta najbolje je u ovom razdoblju kada ste najmanje skloni nezgodama, tvrde stručnjaci.

Naime, upravo su u ovo vrijeme žene imale najmanji broj ozljeda koljena, sve zahvaljujući nižoj razini estrogena.

7.-8. dan: vrijeme je za mamografiju

Sedmi i osmi dan hormonalnog ciklusa razina estrogena i progesterona ja najniža, a to znači da je tkivo dojki manje nabubreno i samim time idealno za mamografiju. U ovom se razdoblju mogu lakše uočiti ciste i tumori.

10.-13. dan: argumenti su na vašoj strani

Ova tri dana ciklusa razina hormona estrogena i progesterona povisuje se, a damama daje dodatno samopouzdanje i bistrinu uma. Ovo je pravo vrijeme za rasprave jer ćete ih sigurno dobiti.

17.-18. dan: stres vam ne može ništa

Ako ste odgađali neku stresnu situaciju, slobodno se sada njome možete pozabaviti jer je razina progesterona najviša 17. i 18. dan ciklusa. To znači da ste opuštenije i ležernije.

19. do 21. dan: otporne na bol

Razina estrogena ovih dana pada te tijelo postaje manje osjetljivo na bolne podražaje. Ovo je idealno vrijeme za depilaciju, uređivanje obrva i slične bolne beauty tretmane.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo