Zdravlje

Zdravlje

Depresivne dijabetičarke dovode svoje srce u opasnost

Dame, ako bolujete od dijabetesa, a vaše je raspoloženje depresivno, izlažete se povećanoj opasnosti umiranja zbog bolesti srca kroz šestogodišnje razdoblje, tvrde američki stručnjaci.

Depresija je dvostruko češća kod dijabetičara nego opće populacije.

Do ovog su zaključka došli nakon što su pregledali podatke preko 78.200 ispitanica starih između 54 i 79 godina. Depresija je utvrđena dijagnozom na temelju ljestvice koja ocjenjuje simptome ili zbog terapije antidepresivima.

Za vrijeme šestogodišnjeg razdoblja promatranja, istraživači su ustanovili povišeni rizik od smrti zbog krvožilnih bolesti (44 posto) kod depresivnih žena te 35 posto viši rizik umiranja kod dijabetičarki, usporedno s ispitanicama koje nisu bolovale ni od depresije ni od šećerne bolesti.

Kada se samo kardiovaskularne bolesti uzmu u obzir, ispitanice s dijabetesom su bile izložene 67 posto višem riziku smrti, dok je depresija povisila izglede smrti za 37 posto. Ispitanice koje su bolovale i od depresije i dijabetesa bile su 2,7 puta sklonije umiranju zbog krvožilnih bolesti.

Istraživači Harvarda, koji su proveli ovu studiju, ističu kako im razlozi u pozadini ovakvih rezultata nisu u potpunosti jasni, ne možda depresija vodi lošijim prehrambenim odabirima i neuspjelim pokušajima kontroliranja dijabetesa, što ostavlja komplikacije. Drugi nezdravi oblici ponašanja uključuju nekvalitetnu i neuravnoteženu prehranu, pušenje i sjedilački način života s manjkom tjelesne aktivnosti.

Također nagađaju kako bi šećerna bolest i depresija mogli biti povezani s većim stopama smrti kod žena zbog promjena u živčanom sustavu koje utječu na srce.

Saznajte sve o dijabetesu: Svjetski je dan šećerne bolsti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo