Zdravlje

Zdravlje

Dijabetes povisuje rizik od raka dojke

Ako imate šećernu bolest, znajte kako ste znatno izloženije raku dojke u odnosu na druge žene, upozorili su švedski stručnjaci.

Istraživači Odsjela za onkologiju i epidemiologiju raka dojke Sveučilišta Lund su se koncentrirali na podatke opće švedske populacije, a ne samo žene s rakom dojke. Upravo ova činjenica osigurava težinu rezultata, tvrdi voditelj studije Hakan Olsson.

Njegov je tim analizirao zdravstvene podatke gotovo 3000 pacijenata desetljeće prije nego su razvili rak dojke te podatke 20.500 osoba iz kontrolne skupine koje nisu razvile ovu malignu bolest. Ustanovili su kako su gojazne osobe starije od 60 godina izložene 55 posto višem riziku od razvijanja raka dojke. Lijek za dijabetes glargin povezan je s gotovo dvostruko višim rizikom od raka dojke, dok je metformin povezan s nešto manjim rizikom.

“Postoji veza između dijabetesa i raka dojke, čak i nakon što smo uzeli u obzir pretilost i abnormalne lipide u krvi. Ako žena boluje od šećerne bolesti, trebala bi biti svjesna kako se određene vrste raka mogu češće javljati, a jedna od njih je rak dojke”, izjavio je voditelj studije Olsson.

Procjenjuje se da se svake godine javi 1,1 milijun novooboljelih žena, a umire njih 411.000.

Svoj rizik od razvijanja raka dojke možete smanjiti ako ste tjelesno aktivne, održavate zdravu težinu i ako umjereno konzumirate alkohol. Ovo su se smjernice pokazale velikom pomoći kod mnogih žena koje su prošle menopauzu, a imaju osobnu i obiteljsku povijest ove bolesti, tvrde američki stručnjaci.

Europa Donna
europski savez protiv raka dojke također savjetuje koje sve korake možete
poduzeti za svoje zdravlje i sprječavanje raka dojke.

 • Budite aktivni,
  održavajte uravnoteženu ishranu i izbjegavajte debljanje: ove životne
  navike važne su za zdravlje dojki.
 • Kratkoročni ciljevi
  pomoći će vam da zdrave navike postanu dio vašeg svakodnevnog života.
 • Njegujte zdrav način
  života
  kao najbolju moćnost očuvanja zdravlja vaših dojki.

Hranom protiv raka dojke!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo