Zdravlje

Zdravlje

Dojenjem snizite rizik od srčanog i moždanog udara!

Foto: Shutterstock

Majke koje doje u imaju zdravije krvne žile u kasnijoj dobi, pokazalo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka.

Čini se kako dobrobitima dojenja i za majku i za bebeu nema kraja! Mnoga su istraživanja pokazala kako ono jača imunološki sustav bebe, smanjuje opasnost od astme i gastroenteritisa, štiti od pojave alergija, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i kroničnih oboljenja – pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, visokog tlaka, kolesterola i leukemije te osigurava pravilan razvoj čeljusti i zubi.

10 simptoma srčanog udara

S druge strane, majke koje su dojile lakše i brže skidaju “trudničke kilograme”, a dojenje smanjuje krvarenje poslije poroda, utječe na brže smanjivanje maternice i povratak menstrualnog ciklusa, snizuje rizik od raka dojke i jajnika te dijabetesa tipa 2. Ovom su dugačkom popisu zdravstvenih dobrobiti dojenja američki stručnjaci dodali još jedan! Majke koje doje u imaju zdravije krvne žile u kasnijoj dobi, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology. Stručnjaci Instituta Kaiser Permanente analizirali su podatke gotovo 850 ispitanica i ustanovili kako su dojilj imale znatno niži rizik od razvijanja ateroskleroze, tj. nakupljanje naslaga plaka na stjenkama krvnih žila. Riječ o bitnom faktoru rizika za moždani i srčani udar, a kako su bolesti krvožilnog sustava najčešći uzrok smrtnosti u našoj zemlji, od izuzetne je važnosti saznati o svim faktorima koji snizuju taj rizik.

Američki su znanstvenici također zaključili kako su ispitanice koje su bile dojile imale manje šanse za nakupljanje suvišnih kilograma u srednjoj životnoj dobi.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo