Zdravlje

Zdravlje

Evo objašnjenja liječnika zašto vam je jedna dojka manja od druge!

Foto: Shutterstock

Kao i ostatak našeg tijela, niti ženske grudi nisu uvijek savršeno simetrične. To može biti vidljiva asimetrija, no i ona koja je jedva primjetna. Koja god bila, može narušiti samopouzdanje djevojke ili žene.

Najprije želim naglasiti da su grudi organ kože. Njih čine koža, potkožno masno tkivo, žljezdano tkivo s mliječnim kanalima i bradavica s pripadajućom areolom. Kod asimetrije dojki radi se o nedostatku ili nedovoljnoj količini masnog tkiva na jednoj dojci. Prirođena simetrija dojki je gotovo redovito prisutna u stanovitoj mjeri, najčešće je vrlo blagog stupnja, no postoje i teži oblici asimetrije. – objašnjava mr. sci. dr. Bojan Ignatovski, specijalist opće i plastične kirurgije iz Poliklinike Arcadia.

Ono što je najvažnije – blaži oblici asimetrije grudi ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje. No, mr. sci. dr. Ignatovski, ističe Polandov sindrom, kao zaseban oblik asimetrije dojki. 

Ovaj sindrom je rijetka prirođena anomalija koju karakterizira nerazvijenost ili odsutnost mišića prsnog koša na jednoj strani tijela, a često su slabo razvijeni rame i ruka na istoj strani. U većini slučajeva radi se samo o nedostatku prsnog mišića, u cijelosti ili parcijalno, bez ostalih anomalija – napominje Ignatovski. 

U slučaju Polandovog sindroma, najčešće su, osim rekonstrukcije grudi putem estetske operacije, potrebne i druge dodatne operacije jer sindrom zahvaća i druge dijelove tijela, pa se pojavljuju srasli prsti ili veći defekt prsnog koša.

Kod obične asimetrije dojki, pa i kod lakših oblika Polandovog sindroma ne postoji nikakav zdravstveni problem. Asimetrija dojki rješava se estetskom operacijom. Potrebno je staviti implantat odgovarajućeg oblika i veličine na nerazvijenoj strani ispod žljezdanog tkiva dojke. Nekada je potrebno normalnu dojku kirurški podignuti ili i u nju staviti implantat – naglašava Ignatovski.

Do asimetrije grudi može doći nakon trudnoće, odnosno dojenja ili određene hormonske terapije. U estetskom smislu, asimetrija može biti trn u oku žena ili djevojaka.

Dojke su simbol ženstvenosti i zato žene s asimterijom grudi ponekad trpe zbog izražavanja ženskog identiteta. – ističe dr. Ignatovski.

Upravo zbog toga, što je za žene to neugodno stanje, se najčešće odlučuju za rješavanje asimetrije grudi estetskom operacijom. Svakako, Ignatovski smatra da estetska operacija treba biti odabir žene i da ono treba biti posljednje rješenje zbog kojeg će se ugodno osjećati u vlastitom tijelu. 

Znate li što grudi govore o vašem zdravljua saznajte i jesu li vaše grudi normalne!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo