Zdravlje

Zdravlje

Faktori koji uzrokuju gubitak seksualne želje nakon poroda

Shutterstock

Strah, umor, promjene u fizičkom izgledu te nedostatak vremena najveći su neprijatelji spolne želje i ponovne spolne aktivnosti nakon porođaja.

Spolna želja se kod većine žena javlja već za tri ili četiri tjedna, ali većina parova se odlučuje na spolni odnos za sedam do osam tjedana. Izdvajamo četiri glavna faktora zbog kojih žene gube seksualnu želju nakon poroda. 

Evo kako kontracepcijske tablete djeluju na tijelo žene

1. Umor 

Prvo tromjesečje nakon poroda je za ženu izuzetno zahtjevno jer dijete zahtjeva brigu 24 sata na dan. Umorna i issrpljena, žena prvi slobodni trenutak neće iskoristiti za seks, nego za eventualnu brigu o sebi i svom tijelu, kratki odmor i slično. 

2. Hormoni

Hormonalne promjene su važan faktor i potrebno je vrijeme kako bi se hormoni uravnotežili i stanje normaliziralo. 

Kako voditi brigu o zdravlju nakon poroda?

3. Bol

Mnoge žene nakon prvog ginekološkog pregleda prijavljuju osjećaj boli i neugode, što govori o osjetljivosti vaginalnog dijela rodnice, a može biti potaknuto i sa psihološke strane te dovesti do mišljenja kako će i spolni odnos biti bolan.

4. Fizički izgled

Iako neke žene ne dožive velike promjene, većini je ipak potrebno vrijeme prilagodbe na novu sliku u ogledalu. Prije svega, zbog nakupljenih kilograma, žena se nakon poroda ne osjeća privlačno.

Kada je vrijeme za drugu trudnoću?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo