Zdravlje

Zdravlje

Ginekologinja otkrila dva razloga zbog kojih žene dolaze na pregled, a da prije nisu bile godinama

Miranda Čikotić/Pixsell

Strah od ginekološkog pregleda ne treba postojati!

Novogodišnje odluke: smršaviti,prestati pušiti, početi vježbati, konačno otići na onaj mrski bolni ginekološki pregled… Joj, prije toga se moram depilirati i napraviti pedikuru, jer što će ginekolog (ne daj Bože) ginekologica pomisliti – da sam zapuštena. Šalu na stranu – i dalje se u ordinaciji srećem sa ženama koje godinama nisu bile na sistematskom ginekološkom pregledu, ili godinama već imaju odnose, ništa im ne smeta – pa nisu imale potrebe za pregledom.

Što ih dovodi u ordinaciju:

a) slučaj s poznanicom, prijateljicom koja se razboljela od neke ginekološke bolesti,a “redovito se kontrolira”

b) njoj su se pojavile smetnje, ili ne može zanijeti.

Što uključuju redoviti ginekološki pregledi?

Prema preporukama redoviti ginekološki pregled uključuje pregled u tzv. s pekulima, uzimanje obriska za PAPA, te UZV. Uvijek inzistirajte na vaginalnom UZV pregledu, jer inače niste do kraja obrađeni. Samo rukom ne možemo vidjeti strukturu maternice i jajnika.

Strah od ginekološkog pregleda ne treba postojati niti biti razlog izbjegavanju pregleda jer pripreme za ginekološki pregled praktički nema.

Liječnici otkrivaju kada i koliko često svaka žena mora na mamografiju

Moj savjet za 2020.: Nije sve što piše dr. Google točno, ne vjerujte predrasudama, vjerujte svom liječniku. Ne mislite da se HPV, ili neželjena trudnoća, vama ne mogu dogoditi. Ne bojte se kontracepcije – od nje se ne dlakavi, niti deblja, niti dobiva rak.

Manji je rizik od uzimanja kontracepcije, nego od završavanja neželjene trudnoće. Kondom ne štiti 100% ni od HPV, ni od trudnoće. Tableta za „dan poslije“ neće prouzročiti neplodnost. Starijim ženama su problem – nepravilna krvarenja, tumori, menopauza. One se često boje što im se može naći, pa godinama ne idu kod ginekologa.

Većina loših stvari se mogu spriječiti ako ste redoviti na pregledima. Mi ginekolozi ne osuđujemo, niti želimo kritizirati ženu koja izbjegava preglede.

Ana Mrčić: Untoč teškoj bolesti, ja sam iznadprosječno sretna i uspješna

Svaka žena ima svoju priču, te je treba razumjeti, pružiti podršku u slučaju loše vijesti. U novoj 2020. vam želim puno zdravlja, i željenih urednih trudnoća.

Foto: Shutterstock

Foto: Miranda Čikotić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo