Zdravlje

Zdravlje

HRT potiče razvoj raka jajnika

Žene koje koriste zamjensku hormonalnu terapiju (HRT) mogle bi povisiti svoj rizik ne samo za razvoj raka dojke već i raka jajnika. I to čak ako ostanu na lijekovima manje od četiri godine, potvrdilo je istraživanje američkog Medicinskog udruženja.

zenaIstraživanje koje su znanstvenici provodili 2002. godine zaustavljeno je nakon otkrića kako HRT drastično povećava pacijentov rizik od raka dojke do te mjere da daljnji eksperimenti više nisu bili etički. Od tada je HRT izgubio naklonost kao način za izbjegavanje simptoma menopauze pa je u skladu s tim pala i stopa obolijevanja od raka dojke.

Prijašnja su istraživanja također pokazala kako dugotrajno korištenje zamjenske hormonalne terapije može povećati ženin rizik od razvoja raka jajnika. Rezultati su sugerirali da se rizik razvija samo nakon dugotrajne upotrebe. U aktualnom istraživanju, znanstvenici su ispitali medicinske podatke gotovo svih stanovnica Danske u dobi od 50 do 79 godina kroz razdoblje od 10 godina. Otkrili su kako trenutne korisnice terapije imaju 38 posto viši rizik za razvoj raka jajnika od žena koje nikada nisu koristile zamjensku hormonalnu terapiju te 44 posto viši rizik za razvoj epitelnog karcinoma jajnika, najčešćeg oblika bolesti.

HRT je bio odgovoran za jedan od 20 slučajeva raka jajnika u Danskoj tijekom istraživanja.

zena“Krajnja poruka koju već prenosimo ženama glasi: nemojte upotrebljavati zamjensku hormonalnu terapiju”, kazala je Debbie Saslow, predstavnica američkog Društva za karcinom. “Ako ju zaista morate upotrebljavati, uzimajte najnižu dozu kroz najkraći mogući period,” naglasila je.

Brojne žene traže način na koji bi izbjegle simptome menopauze pa se u strahu od zamjenske hormonalne terapije okreću proizvodima označenima kao “bio-identični hormoni,” koji su izvedeni iz biljnih sastojaka umjesto iz životinjskih hormona. Saslow je upozorila kako ne postoji dokaz da je ova terapija sigurnija od konvencionalne zamjenske hormonalne terapije.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo