Zdravlje

Zdravlje

Je li rani ulazak u menopauzu opasan za srce?

Žene koje uđu u menopauzu prije 46. godine dvostruko su sklonije srčanom ili moždanom udaru.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta u Alabami koji su prikupili zdravstvene podatke preko 2500 žena. Otprilike 28 posto ispitanica je rano ušlo u menopauzu – prije 46. Godine, a prosječno su žene svoju zadnju mjesečnicu imale u 51. (SAD) ili 52. godini (Velika Britanija). Mlađa je skupina ispitanica uključivala žene koje su ili prirodno ušli u menopauzu ili su pak imale histerektomiju (kirurški im je odstranjena maternica), što može dovesti do rane menopauze.

Niti jedna ispitanica nije patila od bolesti krvožilnog sustava na početku studije, a istraživači su ih pratili kroz razdoblje od pet godina. Ustanovili su kako su 23 žene iz skupine koje su rano ušle u menopauzu i 27 žena koje nisu rano ušle u ovu fazu života imale srčani udar ili zatajenje srca ili su pak umrle zbog srčanih bolesti. U postotcima to je 3,3 posto za ispitanice prve skupine, tj. 1,5 posto za ispitanice druge grupe.

Jednako tako, 2,6 posto ispitanica prve skupine je doživjelo moždani udar, usporedno s jedan posto žena druge skupine koje su kasnije ušle u menopauzu.

Istraživačima nije u potpunosti jasno kako mogu protumačiti rezultate. Moguće je da je posrijediestrogen, čiji pad igra bitnu ulogu, no, veza također može biti genetske prirode.

“Moj bi savjet bio da provjere tradicionalne faktore rizika i rade ono za što znamo, na temelju dokaza, da može smanjiti rizik razvoja srčanih bolesti, kao što je držanje kolesterola i krvnog tlaka pod kontrolom”, zaključila je dr. Melissa Wellons, voditeljica studije objavljene u časopisu Menopause.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo