Jesu li moje grudi normalne? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jesu li moje grudi normalne?

Foto: Shutterstock

Imate li problema s iscjetkom iz dojke ili ste na njoj primjetili izraslinu? Odgovore na vaša pitanja imaju naši stručnjaci.

Donosimo pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima ženskih grudi. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Zelenkasti iscjedak iz dojki

Vaše pitanje: Već dugo godina imam zelenskasti iscjedak iz obe dojke koji se pojavi samo na stisak. Prolaktin je u redu, ultrazvuk u redu. Radila sam bris dojke, nalaz glasi Staphylococcus epidermis – MRSE. Nemam nikakvih rana niti bolova osim pred menustruaciju. Liječnik mi je rekao da ne moram piti antibiotike. Zanima me da li je to opasno? MRSE što je to? Imam 30g.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Izraslina na areoli dojke

Vaše pitanje: Mojoj mami se prije 7-10 dana na površini areole lijeve dojke (gornji lijevi dio) pojavila nekakva izraslina, veličine otprilike kao bradavica, čini se kao da je ispunjena nekom bijelom i malo smeđom tekućinom. Mama kaže da ju je na početku malo bolila, oko toga je bilo malo crveno, sada toga više nema. Iz bradavica nema nikakvog iscjetka, dojke su jednake veličine, nema nikakvih drugih promjena. Ima povišen kolesterol, normalnu tjelesnu težinu, pušač je, ne uzima nikakve lijekove (ponekad samo neofen), ima redovite mjesečnice, ne koristi kontracepciju.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Upala dojke (mastitis)

Vaše pitanje: Majka sam bebe od 3,5 mjeseca koju sam dojila dva mjeseca i dobila blagu upalu dojke pa mi dr. preporučila mikrob. obradu – bris dojke iscjedak. Prvi put izolovana mi je bak. streptococcus agalactiae (amoxicillin), nakon kontrole ponovno nađena bak. staphylococcus aureus (klavocin) i treći put samo mi prvi dan nađena bak. serratia marcescens, druga dva dana ok. Smjem li dojiti?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Dugotrajan svrbež i bol dojke

Vaše pitanje: Žensko sam, imam 28 godina (visina 160 cm, masa 50 kg). U obitelji  nitko nema većih zdravstvenih problema. Dijagnosticiran mi je reumatski artritis. Međutim, moj trenutni i već dugo ometajući problem je svrbež i bol u desnoj dojci, a koji traje već skoro godinu dana. Bradavica je napola uvučena, nikakvih ostalih promjena nisam uočila. Na ultrazvuku (citologija) liječnica me je pregledala i rekla je da je sve u redu, da se obratim liječniku za kožne bolesti radi moguće alergije na određene deteržente za rublje. Međutim, i to sam obavila i sve je u redu, odnosno, nikakve alergije nisu potvrđene, tako da i ne koristim nikakve lijekove. Savjete koje sam primila su obavljanje magnentne rezonance. Može li se dugotrajni svrbež i bol dojke povezati s artritisom te je li MR preciznija od ultrazvuka?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Uvećanje bradavice desne dojke

Vaše pitanje: Imam 17 godina i prije cca 2 godine sam primjetio da mi je desna bradavica vidno veća od lijeve. Malo sam gledao po Internetu i ljudi pričaju o ginekomastiji i da se to može riješiti samo operativnim zahvatom. Da li ima neka drukčija metoda? Unaprijed hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

6. Probadajući bolovi u desnoj dojci

Vaše pitanje: Imam 22 godine. Javljam se zbog jednog problema koji se javio prije dana, od prilike zadnjih 10-ak dana. Naime, počela sam osjećat probadajuće bolove u desnoj dojci sa unutarnje strane, na površini i ispod. Nisam primjetila nikakve promjene u smislu crvenila, nateknuća, promjena oblika itd… Bol je prisutan i na dodir. Menstrualni ciklusi su uvijek uredni, i nikada nisam imala problema što se toga tiče. Dojke mi inače za vrijeme ciklusa nateknu i dosta su bolne, ali ovo sada je drugačije. Drugačiji bol koji nikada do sada nisam osjetila. Nije toliko bolno, koliko je neprijatno i brinem se iskreno. Šta mi vi preporučujete, da li da pričekam da vidim da li će to svakako nestati ili da što prije obavim pregled ??

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

7. Drastično smanjenje grudi

Vaše pitanje:  Nakon prestanka dojenja od 6 mjeseci i povratka na prvobitnu težinu dolazi do drastičnog smanjenja grudi u odnosu na veličinu prije trudnoće. S čim je to povezano i je li moguće rješenje?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo