Kako poboljšati seks nakon menopauze? Stručnjaci izdvajaju nekoliko rješenja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako poboljšati seks nakon menopauze? Stručnjaci izdvajaju nekoliko rješenja

Shutterstock

Ovoga vikenda održao se 3. Hrvatski kongres o menopauzalnoj medicini, a brojni stručnjaci iz područja ginekologije, kardiologije, dermatologije, nutricionizma, psihijatrije i brojnih drugih grana medicine raspravljali su o novim saznanjima vezanima uz menopauzu.

Panel „Seks nakon menopauze“ u kojemu su sudjelovali Goran Arbanas, Gordan Crvenković, Silvana Čeko Jurišić, Marko Kisić, Damir Franić i Ivan Fistonić privukao je veliku pozornost. Zbog brojnih promjena koje se događaju u tijelu žena u vrijeme i nakon menopauze, poput naleta vrućine, hormonalne neravnoteže, suhoće rodnice, viška kilograma, inkontinencije, općih promjena u fizičkome izgledu, žene znaju gubiti i seksualnu želju.

Bavljenje seksualnošću multidisciplinarna je djelatnost. Potrebno je uključiti ginekologe, endokrinologe, androloge i psihijatre. Član sam Hrvatskoga društva za seksualnu terapiju i naš je cilj animirati čim više ginekologa da se uključe u edukaciju o ovoj tematici kako bi zajedno mogli što uspješnije pomoći pacijenticama, istaknuo je doc. dr. sc. Goran Arbanas, psihijatar, psihoterapeut, predsjednik Hrvatskoga društva za seksualnu terapiju iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Problemi vezani uz seksualne odnose žena nakon menopauze mogu biti uzrokovani i medicinskim problemima kao što je primjerice atrofija spolnoga organa ili pak mogu biti estetske prirode. U obama slučajevima postoje rješenja. Ako je riječ o atrofiji, danas se koriste tretmani krvnom plazmom koji istovremeno mogu poboljšati funkciju spolovila pri seksualnome odnosu, ali i estetski izgled, dok u drugome slučaju rješenje mogu biti fileri.

Iznimno je važno da su žene informirane o svim mogućnostima te da imaju priliku savjetovati se s liječnicima i na kraju same odlučiti što, kako i kada žele ili ne žele primijeniti.

3. Hrvatski kongres menopauzalne medicine zaključila je prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, predsjednica Hrvatskoga menopauzalnog društva sa smjernicama vezanima uz hormonsko nadomjesno liječenje:

„Temeljni je princip menopauzalne medicine poboljšati kvalitetu života. Prvo pravilo u menopauzalnoj medicini promjena je loših životnih navika kao što su prestanak pušenja i konzumacije alkohola, primjerena intelektualna i tjelesna aktivnost, adekvatna prehrana te razgovor s liječnikom o mogućnostima i oblicima liječenja menopauzalnih tegoba. Osim promjene životnih navika, temelj liječenja menopauzalnih smetnji primjena je hormonskoga nadomjesnog liječenja (HNL). Prvi razgovor i redovite kontrole kod ginekologa nužni su za postizanje zadovoljstva, sigurnosti i visoke suradljivosti uz HNL. Danas je preporuka da HNL treba provoditi najnižom učinkovitom dozom u najkraće moguće vrijeme uz evaluaciju rezultata liječenja jedanput godišnje. Takav pristup omogućuje olakšanje simptoma menopauze i štiti od drugih dugoročnih posljedica manjka estrogena.“

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo