Zdravlje

Zdravlje

Koliko je vagina duboka? Zašto mijenja boju? I još nekoliko stvari koje o njoj trebate znati

Istina ili mit?

Dosta se neistina o vagini širi usmenom predajom, pa neki misle da se radi o beskonačnom prostoru (što nije istina) ili da ima miris samo kada nešto nije u redu (također nije istina).

Niste sigurni što je mit, a što istina? Nastavite čitati kako biste otkrili nekoliko činjenica o njoj…

Koliko je vaginalni kanal dugačak? 

Ne baš puno… U prosjeku se radi o 3-6 centimetara, a ako trebate neku usporedbu, otprilike dužine dlana, ali to se može mijenjati u situacijama poput poroda ili seksualnog odnosa 

Postaje li veća kada smo seksualno uzbuđeni?

Tijekom seksa se vagina može “povećati” kako bi se prilagodila penetraciji, a tada se cerviks i maternica podižu što uzrokuje da postane dublja za otprilike 2/3.

Kako se mijenja zbog poroda? 

Vaginalni kanal i vagina će se u velikoj mjeri rastegnuti kako bi omogućili porod. Neke će žene naknadno primijetiti razlike, a radi se o opuštenosti vaginalnih mišića, suhoći, promijeni boje… Možete osjećati i bol, ali to je sve normalno i prolazi pa očekujte da će se vratiti u prvobitno stanje za nekoliko mjeseci…

Hoće li zbog poroda zauvijek ostati veća?

Ne. Vagine su elastične, pa se poput gumice mogu rastegnuti bez posljedica.  Naravno, ako ste rodili više puta ili niste više tako mladi, mišići vagine se mogu opustiti. 

Trebate li raditi Kegelove vježbe? 

Vaginalni mišići se kroz vrijeme mogu opustiti  zbog operacija, više poroda ili starenja,  a ove su vježbe idealne za učvršćivanje vaginalnih mišića koji će bolje podržavati mjehur i maternicu. 

Šest “romantičnih” gesti koje vas u vezama trebaju zabrinjavati

Povećava li se klitoris? 

Da! Kada ste uzbuđeni on će postati veći, u principu se događa isto što i s penisom kada je uzbuđen. Ok, ne u tolikoj mjeri ali se sigurno povećava.   

Je li izgled “tih dijelova” isti kod svake žene

Ne. Vagina, stidne usne i klitoris su kod svake žene unikatni. Možda vam je klitoris veći od stidnih usana, možda je boja kože na tom dijelu drugačija od ostatka tijela, ali svakako je samo vaša! 

Zašto je koža tamnija na tom dijelu tijela?

Sasvim je normalno da je boja kože na tom području drugačija, dok jedne žene imaju svjetlu kožu na tom dijelu, druge mogu imati tamno crvenu. Također, postaje tamnija kada ste uzbuđeni. 

Funkcionalne ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

Je li miris vagine drugačiji u određenom periodu mjeseca? 

Normalno je da vagina ima svoj miris i nije ništa oko čega biste se trebali uzrujavati. Možete primijetiti promijene ako ste jeli češnjak, tunu ili proteine. Miris će se mijenjati i kad imate menstruaciju. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo