Zdravlje

Zdravlje

Migrene ne moraju značiti debljanje

Žene koje pate od migrena nisu izložene većem riziku debljanja od drugih žena – glasi zaključak međunarodnog tima znanstvenika.

Prethodne su studije pokazale kako postoji veza između povećanja tjelesne mase i učestalosti migrena, no njihov je glavni nedostatak vremensko ograničenje, a i nije razjašnjena dvojba jesu li se prvo pojavile migrene ili se prvo povećavala tjelesna masa, istaknuli su znanstvenici.

“Naše istraživanje trebalo bi pružiti uvjeravanja da migrena nije povezana s budućim porastom tjelesne mase ili pretilošću”, istaknuo je Tobias Kurth s francuskog nacionalnog istraživačkog instituta INSERM i Sveučilišta u Bordeauxu, ujedno i voditelj istraživanja.

Njegov je tim proučio podatke prikupljene dugoročnim istraživanjem ženskog zdravlja kojim se od sredine 90-ih godina prati zdravlje tisuća Amerikanki. Točnije, zaključili su kako žene koje pate od migrena nemaju veće izglede za povećanje svoje težne nego druge žene koje ne muče migrene. Prosječno povećanje tjelesne mase bilo je jednako kod obje skupine žena i iznosilo je 4,5 kilograma.

Istraživači, čija je studija objavljena u časopisu Cephalalgia, nadodali su kako je teoretski moguće da migrene doprinesu povećanju težine kod nekih žena koje boluju od migrena zato jer ove glavobolje utječu na njihovu kvalitetu života. Primjerice, one biraju biti manje aktivne, ne vježbaju redovito i manje vremena provode u prirodi.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo