Zdravlje

Zdravlje

Mogu li zatrudnjeti od oralnog, analnog ili seksa u stojećem položaju? Znamo sve bizarne zablude o začeću!

Shutterstock

Premda živimo u doba brzog i lakog pristupa znanju, još uvijek postoje mnogi mitovi i zablude o tome kako dolazi do začeća. Tapkate li još uvijek u mraku kad se radi o ovoj temi i niste sigurni što biste trebali poduzeti da dobijete ili ne dobijete dijete, ovdje ćete pronaći sve ključne informacije.

Kao što vjerojatno znate, trudnoća ima mnogo veze s vašim menstrualnim ciklusom. Želite li saznati što se događa u trenutku začeća, morate znati nešto o svojim jajnicima. Jajnik je dio ženskog reproduktivnog sustava, što znači da igra vrlo važnu ulogu u procesu trudnoće.

Ginekolog otkriva kako prepoznati prve znakove trudnoće

Imate dva jajnika, po jedan na svakoj strani tijela. Svakog mjeseca skupina jajnih stanica razvija se unutar jajnika. Oko dva tjedna prije sljedećeg menstrualnog ciklusa, jedna jajna stanica se oslobađa iz dijela jajnika koji se naziva folikul i počinje svoje putovanje niz jajovode prema maternici.

Izostanak ovulacije- nemogućnost začeća

Na tom putu zadržat će se u jednom od jajovoda od 12 do 24 sata. Ovdje ga može oploditi jedna muška spolna stanica (spermij). On se nalazi u sjemenoj tekućini koja izlazi iz muškog penisa tijekom ejakulacije, a proizvodi se u muškim testisima. Vjerovali ili ne, sjemena tekućina prosječnog muškarca sadrži od 15 do 200 milijuna spermija!

Kad muškarac postane seksualno uzbuđen, njegov penis se poveća i ukrućuje – to mu omogućuje da se umetne u žensku vaginu. Za vrijeme spolnog odnosa muškarac pomiče svoj spolni organ unutar vagine – ovo trenje muškog i ženskog spolnog organa rezultira intenzivnim fizičkim užitkom u seksu i obično završava orgazmom.

Preuranjena ejakulacija pri svakom spolnom odnosu

Ejakulacija se javlja tijekom orgazma – sperma izlazi iz uretre  i ulazi u vaginu, putuje u maternicu, a zatim se probija do jajovoda. Ovdje će oploditi jajašce ako je dostupno.

Muške spolne stanice kreću se različitom brzinom, tako da putovanje prema jajašcu može trajati od 30 minuta do nekoliko dana.

Cijeli se proces odvija otprilike dva tjedna prije novog menstrualnog ciklusa. Ako jaje nije oplođeno spermom, ono putuje u maternicu u kojoj se, ukoliko nije došlo do oplodnje zadebljana stijenka maternice ljušti i time započinje menstrualno krvarenje.

Da, možete ostati trudne ako ste već trudne!

Pretpostavimo da je jedan od spermatozoida vašeg partnera dospio u jajovod gdje ženska spolna stanica čeka da bude oplođena. Kad spermij probije membranu jajašca, njegova se struktura mijenja na način da više nijedan spermij ne može unutra. Unutar 24 sata oplođeno jajašce počinje se dijeliti, što rezultira stvaranjem mnogih stanica. Oplođeno jajašce ostaje u jajovodu 3 ili 4 dana prije putovanja u maternicu.

Sljedeća faza trudnoće je implantacija – to je trenutak kada se oplođeno jajašce ugnijezdi u zid maternice. Mnoge žene primjećuju blago krvarenje oko vremena implantacije.

Još jedna važna značajka ove faze trudnoće je da se hormon ljudskog korionskog gonadotropina (hCG) može otkriti u vašoj krvi ili mokraći, a to je način na koji rade testovi na trudnoću.

Od tog trenutka oplođeno jaje nastavlja se razvijati u embrij koji će na kraju rezultirati dječakom ili djevojčicom! Za ostatak trudnoće vaše buduće dijete u razvoju dobiva hranu iz posteljice – to je privremeni organ koji također ima ulogu u kontroli temperature i uklanjanju otpada.

Mozak, srce i drugi važni organi razvijaju se u tjednima i mjesecima koji slijede.

Do porođaja dolazi nakon 40 tjedana trudnoće, ali je moguće da žena rodi potpuno zdravo dijete prije predviđenog termina.

Dakle, sada znate! Začeće, trudnoća i porođaj, od početka do kraja!

Što kad jedan partner odbija pomisao o umjetnoj oplodnji?

Oboružani novim znanjem moći ćete relevantnije razgovarati o nekoj od sljedećih zabluda o trudnoći:

Mogu li ostati u drugom stanju ako ne ovuliram?

Strogo govoreći, ne možete zatrudnjeti ako se nije dogodila ovulacija.

Imajte na umu da sperma može preživjeti nekoliko dana u vašem reproduktivnom sustavu. To znači da možete imati spolni odnos prije ovulacije i kasnije zatrudnjeti nakon ovulacije.

Mogu li ostati u drugom stanju od predejakulata?

Čak i davno prije ejakulacije sperme, penis oslobađa bistru, bezbojnu tekućinu koja se zove predejakulat. Znanstvenici još uvijek raspravljaju o tome sadrži li spermu ili ne. Ali istina je da nitko nije siguran – bolje je poduzeti mjere opreza!

Ovo je osobito važno ukoliko kao kontracepcijsku metodu koristite prekinuti snošaj. Takva metoda je nepouzdana iz dva razloga. Prvo, može doći do poteškoća pri uklanjanju penisa, što znači da se ejakulacija unutar vagine ipak može dogoditi. Drugo, niska razina spermija u predejakulaciji znači da do trudnoće može doći čak i ako muškarac ne ejakulira u ženu.

Zašto žene (ne) bi trebale pristati na analni seks

Mogu li zatrudnjeti od analnog seksa?

Trudnoća se ne može dogoditi izravno zbog analnog seksa. No, vaginalni otvor i anus nalaze se vrlo blizu jedan drugome, tako da uvijek postoji mogućnost da sperma uđe u vaginu i putuje kako bi oplodila jaje. Ovo je rijetko i malo vjerojatno, ali ipak.

Je li moguće zatrudnjeti nakon oralnog seksa?

Ako postoji jedna vrsta seksualne aktivnosti koja neće rezultirati trudnoćom, to je oralni seks. Stimuliranje vaših spolnih organa usnama i jezikom ne dopušta spermi ni blizu dragocjenog jajašca, tako da možete biti sigurni da neće doći do neočekivane trudnoće.

Čak i ako se sperma proguta, nema komunikacije između vašeg gastrointestinalnog trakta i vašeg reproduktivnog sustava tako da sperma ne može ući u vaginu putem ove rute.

Je li moguće zatrudunjeti nakon seksa u stojećem položaju?

Ovo je još jedan dugogodišnji mit, a istina glasi: vaginalni seks u bilo kojem položaju nosi rizik od trudnoće. Dakle, želite li bebicu, bacite se na gimnastiku ali u spavaćoj sobi!

Mogu li zatrudnjeti koristeći javni WC?

Možda nekome ovo pitanje zvuči glupo, ali bilo je i takvih pa neka se zna i za ovo. Sjemena tekućina ne može „preživjeti“ na WC daski ni sličnim površinama. Potrebno joj je vlažnije okruženje. To znači da je malo vjerojatno da ćete zatrudnjeti uobičajenim kontaktom s WC-om. Ipak, budite oprezni jer WC daske nisu baš najčišće pa izbjegavajte sjedati na bilo koju osim one u vlastitome domu.

Može li vaginalno ispiranje spriječiti trudnoću?

Ne može. Nemojte se zavaravati da možete mlazom vode ili neke druge tekućine isprati svoje šanse za trudnoću.

Sjemena tekućina koja je u vašoj vagini završila tijekom spolnog odnosa zakopana je duboko u vaš reproduktivni sustav i ne može se sigurno ukloniti vaginalnim ispiranjem.

Ovo svaka žena mora znati o orgazmu!

Je li moguće zatrudnjeti bez orgazma?

Orgazam je izrazito ugodan vrhunac seksualnog odnosa koji doživljavaju i muškarci i žene. Međutim, trudnoća je još uvijek posljedica odnosa koji može, ali i ne mora završiti ženskim orgazmom. Kod muškaraca, orgazam je popraćen ejakulacijom sperme iz penisa, ali tekućina iz penisa može sadržavati nisku razinu sperme koja je dovoljna za oplodnju.

Kod žena ne postoji nikakav odnos između orgazma i začeća – trudnoća se još uvijek može pojaviti ako žena ne doživi orgazam tijekom ili na kraju spolnog odnosa.

Postoji li mogućnost da zatrudnim u predmenopauzi?

Premenopauza opisuje stadij života žene kada se približava menopauzi.

Iako jajašca nisu više zdrava i u formi kao u prethodnim životnim razdobljima, tijekom ove faze još uvijek možete zatrudnjeti.

10 znakova koji ukazuju na menopauzu

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo