Zdravlje

Zdravlje

Nacionalni tjedan dojenja fokusiran na programe promicanja i potpore dojenju

Od prvog sata djetetovog života majčino mlijeko pruža najbolju zaštitu od bolesti i infekcija te potiče bliskost majke i djeteta. No, čak 77 milijuna djece diljem svijeta nije dojeno u prvom satu nakon poroda.

Svjetski tjedan dojenja naglašava ulogu zajednice u osnaživanju i poticanju majki da doje svoju djecu odmah nakon poroda. Dojenje općenito unapređuje zdravlje majke i djeteta, a dugoročno doprinosi postizanju više razvojnih ciljeva; smanjenju smrtnosti kod djece.

U Europi i svijetu prioritet su javnog zdravstva zaštitapromicanje i potpora dojenju. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju značajne negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Promicanje uvelike ovisi o provođenju nacionalne politike dojenja i preporuka na svim razinama sustava na način da se dojenje smatra normom.

U cilju koordinacije brojnih aktivnosti u svezi s promicanjem i unapređenjem dojenja na razini lokalne zajednice, nastavljajući se na dosadašnje programe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a: „Rodilišta – prijatelji djece“ Grad Zagreb izradio je Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017.

Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017. za Grad Zagreb izradio je Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”.

Ovaj Program prvenstveno je orijentiran na edukaciju (zdravstvenih djelatnika, trudnica i roditelja, šire zajednice), unapređenje dostupnosti službi i programa za potporu dojenju, kako bi u cilju zaštite zdravlja osigurali učinkovitu podršku svakoj ženi bilo da je riječ o podršci koju pružaju zdravstveni djelatnici putem dostupnih savjetovališta u sustavu zdravstva ili u okviru suradnje sa organizacijama civilnog društva.

Cilj Programa je održavati postojeće aktivnosti usmjerene na promicanje dobrobiti dojenja u rodilištu i trudnoći putem grupa za potporu dojenju i trudničkih tečajeva, povećati postotak dojene djece do 6. mjeseca života te povećati postotak ukupno dojene djece od 7. mjeseca do 1. odnosno do 2. godine života.

Dodatno se planira unaprijediti suradnja te podrška majkama od strane pedijatara, patronažnih sestara, ali i od šire zajednice.

Program je ponajprije orijentiran da zagrebačka rodilišta i dalje budu “Rodilišta – prijatelji djece” i održe stečeni naslov. Kako bi se općenito pridonijelo promociji dojenja u zajednici, Grad Zagreb u suradnji sa organizacijama civilnog društva, zdravstvenim ustanovama i medijima kontinuirano provodi javnozdravstvene kampanje. Prigodnim se aktivnostima obilježava i Nacionalni tjedan dojenja.

Ovogodišnji Nacionalni tjedan dojenja (01. – 07. listopada 2016). posvećen je temi dojenja – kao ključa za održivi razvoj u kampanji 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj.

Gradski ured za zdravstvo će nizom aktivnosti i ove godine doprinijeti obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja (1. – 7. listopada), a u suradnji s Uredom UNICEF-a za RH, Savjetovalištem za rani razvoj djece „Telefončić“, udrugama (Udrugom roditelji u akciji „RODA“. Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju, Hrvatskom udrugom IBCLC savjetnica za dojenje, Gradskom ljekarnom Zagreb te zdravstvenim ustanovama.

U okviru kampanje „Dojenje je zakon u gradu Zagrebu“ dana 1. listopada 2016. održati će se u vremenu od 11.00 – 14.00 sati javna manifestacija na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg). Na informativnim štandovima roditelji će moći dobiti informacije o programima udruga i programima Grada, uz stručne savjete o dojenju, te podjelu različitih edukativnih materijala.

U okviru javne akcije planira se predstaviti i projekt Savjetovalište za majke i djecu na lokaciji: Dom zdravlja Zagreb-Istok Grižanska 4 i Ninska 16, Dom zdravlja Zagreb – Zapad Prilaz baruna Filipovića 11. Klinička bolnica Sveti duh upoznati će zainteresirane građane s uslugama koje pruža „Amulanta za laktaciju“.

Dana 4. listopada 2016. održat će se stručna edukacija pod nazivom „LJEKARNE – PRIJATELJI DOJENJA“, na lokaciji Tribina grada Zagreba, Kaptol 27, u vremenu od 18.00 -20.00 sati.

U okviru projekta „Breastfeeding cafe/Mliječni bar“ tijekom Nacionalnog tjedna nastavljamo s aktivnostima okupljanja mama s bebama na za to prijateljskim lokacijama na području grada.

Dojenje je potreba djeteta i najzdraviji početak života za svako dijete. Zbog toga se Grad Zagreb zalaže da svako javno mjesto, klupa ili park bude „prijatelj dojenju“. Iz toga je proizašao i logo ovoga Programa.

Grad Zagreb osigurava sredstva za provedbu aktivnosti u okviru zadanih mjera koje su definirane Programom promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. – 2017.

Tekst izradila:

Mirela Šentija Knežević, prof.log., univ.spec.admin.urb.

Viša stručna savjetnica Pročelnice

GRAD ZAGREB

GRADSKI URED ZA ZDRAVSTVO

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo