Zdravlje

Zdravlje

Nalaz mamografije bi mogao pomoći pri otkrivanju i drugih čestih bolesti – što trebate znati

Mamografija je najbolji način za otkrivanje raka dojke, ali čini se da sad može otkriti i probleme koji mogu voditi do bolesti srca.

Bijele mrlje ili crte koje su vidljive mamografom mogu upućivati da se radi o nakupljanju kalcija na arterijama dojki (kalcifikacije arterija). Ta se kalcifikacija razlikuje od kalcifikacije koronarne arterije, za koju se zna da predstavlja rizik od razvoja bolesti srca. 

Za potrebne ove studije su znanstvenici pratili oko 5000 žena koje su prošle menopauzu, a pratilo ih se nešto dulje od 6 godina. Saznali su kako kod žena kod kojih se primijetila kalcifikacija postoji 51 posto veća šansa da će se kod njih razviti bolest srca ili da će doživjeti infarkt upravo radi tih naslaga kalcija. 

Suptilni znaci koji mogu otkrivati smrtonosni rak – liječnici upozoravaju da ih morate zapamtiti

Za sad rezultati mamografije neće često uključivati informacije o kalcifikaciji u žilama dojke, a autori studije se nadaju da će njihova otkrića promijeniti smjernice kako bi se te informacije u budućnosti mogle vidjeti na nalazu. Stručnjaci napominju kako podatak da nema kalcifikacije ne znači da se radi i o manjem riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. 

Zaštitite se od štete koju nose upalni procesi 

Kako je dokazano da kronična upala može lako postati tihi ubojica koji pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka ili dijabetesa, pazite na preventivne mjere, a osim tjelesne aktivnosti, i hrana može pomoći. 

Što hrana ima s nastankom i prevencijom upale u tijelu?

Danas znamo da konstantno biranje određene vrste hrane može ubrzati nastanak upale, dok pak redovita konzumacija neke druge hrane ima upravo suprotan učinak – prevenciju i borbu protiv upale, a evo što je o tome napisala i kakve savjete daje Andrea Bilandžija, mag.nutr. za naš portal. 

“Prije nego krenemo na samu prehranu, moramo naglasiti da je prekomjerna tjelesna masa, odnosno pretilost jedna od poveznica između upale u tijelu i bolesti. Višak kilograma, pogotovo u abdominalnom tijelu, veliki je rizik za nastanak upale. Razlog timu je što je masno tkivo (pogotovo ono visceralno masno tkivo u abdominalnom dijelu – u unutrašnjosti i oko organa) metabolički aktivno tkivo te otpušta razne medijatore upale u naš krvotok koji onda putuju do ciljanih tkiva svih organskih sustava. Oksidativni stres također je ozbiljan problem jer pokreće stvaranje slobodnih radikala. Slobodni radikali mijenjaju stanice na negativne načine i čine vas podložnima za razvoj bolesti.”

Epidemiolog Kaić: Problem s majmunskim boginjama nastat će ako se zaraženi ne jave liječniku čim prije

Prehrana koja potiče stvaranje upale obiluje jednostavnim šećerima, nastavlja nutricionistica, i zasićenim i trans-masnim kiselinama. Tvari koje nastaju kao nusprodukt razgradnje namirnica bogatih šećerima i masnoćama mogu potaknuti proces upale u tijelu. Također takva prehrana siromašna je na omega-3 masnim kiselinama, prirodnim antioksidansima (tvari koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala) i vlaknima iz voća, povrća i cjelovitih žitarica. Smatra se kako su antioksidativna svojstva povrća i voća osnova obrane organizma.

Dapače, visok unos voća i povrća smatra se da čak može smanjiti ili poništiti loše djelovanje koje imaju obroci bogati zasićenim i trans-masnim kiselinama. 

NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA ZA USVAJANJE PREHRANE BOGATE NAMIRNICAMA ZA BORBU PROTIV UPALA:

1. Neka pola vašeg tanjura bude raznoliko voće i povrće
2. Dajte prednost bobičastom voću i zelenom lisnatom povrću
3. Birajte izvore proteina koji sadrže manje masnoća poput bijelog mesa, a smanjite unos crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda te prerađevina
4. Neka na vašem jelovniku dva puta tjedno bude riba
5. U svoj tjedni jelovnik uvrstite barem jedan dan bez mesa pa ga zamijenite mahunarkama poput slanutka, leće, graha…
6. U prehranu uvrstite sjemenke i orašaste plodove –  dodajte ih kaši, jogurtu ili salatama ili kao odličan međuobrok
7. Koristite maslinovo ulje
8. Birajte cjelovite žitarice poput smeđe riže, ječma, prosa…koje trebaju zauzimati četvrtinu vašeg tanjura.
9. Eksperimentirajte sa svježim začinima koji će vaše jelo učinite posebnim
10. Kao desert odaberite tamnu čokoladu 
11. Počastite se šalicom kave, zelenog čaja ili čašom crvenog vina
12. Ograničite unos procesirane hrane 
13. Budite tjelesno aktivno i održavajte urednu tjelesnu masu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo