Zdravlje

Zdravlje

Napipate li kvržicu, ne čekajte ni dana za odlazak k liječniku

Shutterstock

Pojavnost karcinoma dojke velika je u cijelome svijetu i stalno raste

Računa se da jedna od osam žena može oboljeti od raka dojke, a najčešći je to karcinom u ženskoj populaciji. Dobra je vijest da smrtnost od te zloćudne bolesti stagnira ili pada, što govori u prilog sve boljem liječenju.

Najbolje je otkriti karcinom dojke dok je u “in situ” stadiju, dok još nije probio bazalnu membranu, što znači da smo praktički sigurni da se nije proširio po tijelu. U detektiranju je najuspješnija mamografija i magnetska rezonancija, ovisno o vrsti raka, kaže doc. dr. sc. Damir Štimac, specijalist radiologije i subspecijalist ultrazvuka

 

Doc. dr. sc. Štimac je voditelj Odjela za radiologiju u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, šef je Katedre za biofiziku i radiologije na Medicinskom fakultetu u Osijeku te drugi dopredsjednik Hrvatskog društva radiologa. Ističe kako se ženama od 30. godine preporučuje odlazak na ultrazvuk jednom godišnje, a od 40. i na mamografiju svake godine.

Suplementacija jodom životno je važna!

Učinkovita mamografija 

Mamografija je dosta učinkovita u ranom otkrivanju najranijeg oblika najčešćeg karcinoma koji se manifestira sitnim ovapnjenjima, kaže naš sugovornik, te dodaje kako je još bolja mamografija s tomosintezom jer se, umjesto jedne snimke, pri snimanju dobivaju presjeci, odnosno slojevi kroz dojke, njih trideset, pedeset, šezdeset, ovisno o veličini dojke. 

Tako se bolje mogu vidjeti detalji u žlijezdi, a mlade žene imaju puno žlijezda koje znaju skriti karcinom, kaže radiolog Štimac.

Žene čije su majke ili bake imale karcinom dojke u povećanom su riziku od razvoja iste bolesti pa se njima od 30. rođendana savjetuje, uz ultrazvuk, i magnetska rezonancija jednom godišnje. Isto tako, kada napune 40 godina, takvim se ženama preporučuju ultrazvuk, mamografija s tomosintezom, ako im je dostupna, te magnetska rezonancija.

 

Preventivni pregledi 

Takve su smjernice stručnih društava, uključujući i Hrvatsko društvo radiologa. Naravno, nijedna država, pa tako ni Hrvatska, ne može pratiti smjernice jer je to preskupo i traži puno resursa pa se kod nas na preventivne preglede poziva žene u dobi od 50. do 70.
godine, kada je i najčešća frekvencija raka dojke, jednom u dvije godine. Tako je i u Sloveniji, dok Velika Britanija provodi screening svake tri godine, a iako su bogatija zemlja, manje ulaže u nacionalni program prevencije raka dojke nego mi.

CBD ulja u oralnoj i lokalnoj primjeni – što kaže znanost?

Strah od kvržice

Što se tiče odaziva žena u Hrvatskoj na pozive na mamografiju prosjek je oko 60 posto, a kada dosegne 70 posto, to se smatra uspjehom. 

Najveći neprijatelj ranog otkrivanja karcinoma dojke je strah žena. Kada napipaju kvržicu često to negiraju i ne usude se otići na pregled jer se plaše bolesti. Apeliram na žene da se, čim nešto napipaju, odmah obrate liječniku, najbolje radiologu ili kirurgu. Liječenje je danas vrlo uspješno, ako se rano otkrije, govori dr. Damir Štimac.

 

Pojasnio je i kako postoje pametni lijekovi koji selektivno djeluju pa se za svaki karcinom dojke radi kor biopsiju, izvade se komadići tumora koje patolog pregleda i točno mu odredi
parametre po kojima ga se onda liječi. Ne liječi se napamet, kao nekada kemoterapijom, već se danas to čini ciljano, istaknuo je.

Strah od zračenja

Žene nerijetko zaziru od mamografije i zbog straha od zračenja kojem se izlažu pri snimanju na tom uređaju. Dr. Štimac napominje kako je pri mamografiji najmanja doza zračenja koja postoji u radiologiji. Djeluje samo na tkivo dojke, zbog čega se bez problema može raditi i trudnicama, što je često u Švedskoj, u kojoj je veći postotak starijih
trudnica nego kod nas. 

Postoji određeno zračenje, ali vrlo je teško procijeniti koliko često mamografija uzrokuje karcinom jer smo stalno izloženi zračenju iz okoline, kozmičkim zrakama, zračenju iz tla, kao i voća i povrća koje sadrži radioaktivne elemente. Najpesimističnije procjene su da jedna na 100.000 mamografija izazove karcinom dojke. A s obzirom na to da jedna od osam žena oboli od karcinoma dojke,
onda je taj rizik uistinu beznačajan, smatra dr. Štimac.
 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo