Nedovoljno izlaganje suncu, krvna grupa... Iznenađujući razlozi zbog kojih imate poteškoća sa začećem - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nedovoljno izlaganje suncu, krvna grupa… Iznenađujući razlozi zbog kojih imate poteškoća sa začećem

Shutterstock

Godina ulaska vaše majke u menopauzu jedan je od mogućih razloga zašto ne ostajete trudni.

Štetan način života koji uključuje konzumaciju cigareta, kofeina ili pak stres među najčešćim su uzrocima neplodnosti, no oprah.com navodi i par onih iznenađujućih. 

5 ranih simptoma trudnoće, koji to ustvari ne moraju biti

Univerzalna krvna grupa

Istraživanje Sveučilišta u Yaleu utvrdilo je kako žene u tridesetima s krvnom grupom 0 imaju hormonski profil koji sadrži manje jajašaca. 

Ipak, ta krvna grupa nije konačni razlog zašto ne možete ostati trudni, tvrdi dr. Lubna Pal. 

Žene s univerzalnom krvnom grupom trebale bi usporediti koji još uzročnici mogu biti vezani za neplodnost. Tako liječnica navodi da kombinacija ove krvne grupe i pušenje mogu biti uzrok neplodnosti. Nadalje tu je i genetski utjecaj koji se odnosi na godinu menopauze majke. A sve su to razlozi zbog kojih bi mogli promijeniti životni stil ili ranije posjetiti liječnika. 

Nadalje, ova krvna grupa ima povišen hormon koji utječe na rast jajčanih folikula, ali u nedovoljnoj količini da bi izazvao potpunu neplodnost. Potpuna neplodnost javlja se u situacijama kada su razine hormona hCG 20 mlU/ml. 

Genetska oštećenja sjemena

Uobičajena analiza sjemena, spermiogram, pokazuje osobine i kvalitetu sjemena, količinu sjemena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji, vrijeme likvefakcije i druge podatke, no takva analiza ne pokazuje moguća oštećenja DNK sjemena

Naime, studija je pokazala kako uzrok čak 80 posto slučajeva neplodnosti leži u ostećenom DNK. 

Budući da su ova istraživanja još uvijek eksperimentalna, morat ćete podsjetiti svog liječnika na tu analizu, a dr. Sheena Lewis navodi kako se za preko 25 posto DNK abnormalnosti pacijenta podvrgava Intracitoplazmatskoj injekciji sperme odnosno odabire se sperma koja se direktno ubrizgava u jajašca. 

Manjak vitamina D

Parovi koji žive u takozvanom “Arktičkom krugu” ili državama kakve su Norveška, Švedska, Finska, Rusija, dijelovi SAD-a, Kanade i Danske te Island rijeđe ostaju trudni, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Grazu. 

Manji broj začeća povezuje se s manjkom vitamina D koje tijelo regenerira iz sunca.

Naime, stručnjaci još uvijek nisu u potpunosti sigurni koju ulogu vitamin D ima na trudnoću, ali istraživanja jesu pokazala kako male razine vitamina D mogu dovesti do dužeg začeća ili pak spontanog pobačaja dok izloženost vitaminu D povećava šanse za zečeće za čak 4 posto

Čekate bebu? Onda bi bilo dobro da znate odgovore na ovih 10 pitanja

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo