Zdravlje

Zdravlje

Neredovite mjesečnice mogu ugroziti zdravlje tinejdžerica!

Tinejdžerice s neredovitim mjesečnicama su sklonije debljini, dijabetesu i srčanim bolestima od vršnjakinja s redovitim menstrualnim ciklusom. Pokazali su to rezultati najnovijeg američkog istraživanja.

kIako je veza između neredovite mjesečnice i bolesti srca te dijabetesa kod starijih žena već odavno otkrivena, rezultati istraživanja pokazuju kako se rizik od spomenutih bolesti može dijagnosticirati znatno ranije. Time bi se, slažu se stručnjaci, preduhitrili brojni zdravstveni problemi.

Istraživanje je pokazalo kako dio “krivice” za spomenute probleme snose jajnici koji mogu odgovoriti na promjene u metabolizmu (npr. povećana razina inzulina). Ovaj podatak sugerira da se određeni rizici povezani s dijabetesom javljaju prije problema s ovulacijom.

Neredovite mjesečnice mogu ukazivati na sindrom policističnih jajnika, koji može uzrokovati probleme s plodnošću. Međutim, rano prepoznavanje problema može doprinijeti uspješnijem liječenju.

Stručnjaci poručuju kako ne treba vjerovati čestoj zabludi kako su neredovite mjesečnice u tinejdžerskoj dobi “potpuno normalna stvar”.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Fertility and Sterility.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo