Ovaj podmukli rak uzrokuje najveću smrtnost kod žena - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovaj podmukli rak uzrokuje najveću smrtnost kod žena

Foto: Shutterstock

Obzirom na to da su simptomi blagi ili nepostojeći, važno je redovito odlaziti na ginekološke preglede i ultrazvuk.

Iako danas od raka i dalje umire velik broj ljudi te je 2. po redu uzrok smrti u svijetu, rezultati liječenja tijekom godina su se značajno poboljšali. Primjerice, u razdoblju od 1975. do 1977., petogodišnje preživljenje od raka iznosilo je 49%, dok se je ta brojka za razdoblje između 2004. i 2010. popela na 68%.

No, osim napretka medicine, ključno je i ono što sami možete napraviti kad stvari već krenu po zlu. Brza reakcija i prepoznavanje simptoma možda su i najvažniji za uspješno liječenje. Nažalost, kod polovice pacijentica otkrije se tek u poodmakloj fazi.

Shuttersock

Nije drugačije niti sa rakom jajnika. Započinje u jajnicima, a zatim se širi na zdjelicu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, između 50. i 60. godine života. Po učestalosti nalazi se odmah iza raka grlića maternice, no smrtnost je čak dvostruka veća.

Za uspostavljanje dijagnoze dobro je odrediti tumorski marker CA – 125, no on nije dovoljno specifičan pa ponekad može prikazati lažno negativan rezultat. Ultrazvuk je također uobičajena metoda ako se radi redovito jer je tada moguće vidjeti promjene.

Simptomi raka jajnika 

Tumori jajnika često i kada dosegnu značajnu veličinu obično ne prave smetnje ili su one sasvim neznatne. Ostali simptomi koji mogu ukazivati na rak jajnika su bol u zdjelici, krvarenje, nemogućnost konzumacije veće količine hrane ili krvarenje tijekom seksualnog odnosa.

Shutterstock

Ostali problemi koji bi vas trebali poslati liječniku su mukla bol u donjem dijelu trbuha, smetnje u probavi, nadutost, bolovi u križima, promjene u mokrenju, bolni vjetrovi, opstipacija, slabost i anemija.

Problemi s menstruacijom nisu karakteristični za tumore jajnika, ali pojava krvarenja prije puberteta kao i u postmenopauzi može ukazati na tumore jajnika koje proizvode hormone.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo