Zdravlje

Zdravlje

Ovih 5 biljaka pomažu ublažiti valunge i ostale simptome menopauze

Ako se upravo borite s neugodnim simptomima menopauze, možete si lako pomoći prirodnim pripravcima.

Menopauza se može prepoznati kada dugi period izostaje menstruacija. Osim valunga, tu su i drugi simptomi koji vas mogu mučiti, poput anksioznosti, nepravilnog ciklusa, zbunjenosti… Normalno je da ćete potražiti sve savjete kako si olakšati ovaj period.
Prije nego posegnete za raznim proizvodima, Jolene Caufield, savjetnik u neprofitnoj zdravstvenoj organizaciji, smatra da je prvi korak razgovor s liječnikom ako želite pomoć kod olakšanja simptoma.

Dobro je spomenuti i kako Američka akademija za ginekologiju navodi da iako mnogi koriste biljne pripravke za olakšavanje simptoma menopauze, o tim supstancama još nije provedeno dovoljno istraživanja i nije dokazano da su djelotvorne pa je važno uvijek prethodno porazgovarati s liječnikom. U nastavku donosimo popis biljaka za koje herbalisti smatraju da mogu pomoći.

1. Habulica grozdasta

Za trajanja menopauze razina estrogena prirodno opada, a ova biljka, koja raste u sjevernoj Americi se često koristi kao „zamjena“ za estrogen. Koristila se davno kod iregularnih mjesečnica, navodi Američki  nacionalni institut zdravlja.

Američka administracija za lijekove i hranu je odobrila ovu biljku kao pomoć u razdoblju menopauze, no postoje i neka istraživanja koja upućuju na nuspojave gdje se spominje zdravlje jetre. No u ispitivanju gdje je sudjelovalo oko 3000 žena, 1200 su konzumirale ovu biljku i nije se pokazalo da vodi do ikakvih oštećenja jetre. No ipak je potrebno razgovarati s liječnikom prije upotrebe.

I vaginu možete čuvati od starenja na ova četiri zanimljiva načina

“Nisu sve grozdaste habulice iste, potencijal ovisi o proizvođaču“, ističe farmaceutkinja Stephanie Redmond, dok Meaghan Price, herbalist, ističe kako prema njenom iskustvu žene ipak osjete olakšanje kod problema s promjenama u ponašanju koje se vežu uz menopauzu ili PMS. No isto tako dodaje da je kod nekih žena koje su uzimale pripravak primijetila i kako se javila glavobolja.

2. Kadulja

Bevin Clare, profesor kliničkog herbalizma, smatra kako je kadulja dobra pomoć. U svojoj knjizi „Spice Apothecary: Blending and Using Common Spices for Everyday Health“, spominje i studiju u koja je uključivala žene u menopauzi koje su imale iznenadne valovi vrućine i do 5 puta u danu. Ispitanicama su dali 250 mg kadulje svaki dan, a rezultati su pokazali kako su se simptomi smanjili za 50 posto u prvih 4 tjedna, a nakon 8 tjedana i do 64 posto, a javljali su se u puno blažen obliku. Mala je studija provedena prije 2 godine pokazala kako konzumacijom 100 mg ekstrakta kadulje u danu, u periodu od 4 tjedna može ublažiti simptome menopauze, poput valunga ili problema sa snom.

3. Valerijana

Biljka je to koja raste diljem svijeta, a mag. Monisha Bhanote, savjetuje korištenje za žene koje imaju problema sa snom radi menopauze. Studija od prije 10 godina se bavila proučavanjem utjecaja ove biljke kod poremećaja sna, posebno kod žena u menopauzi te otkrila kako bi mogla biti od pomoći kod ovog problema. Iako je potrebno napraviti još istraživanja, pregled literature objavljen u magazinu  American Journal of Medicine navodi kako su šanse za negativnim utjecajem biljke na zdravlje jako male i da neće štetiti ako se isproba, a može se koristiti za pripremu čaja.

4. Crvena djetelina

Ova bi biljka mogla pomoći ako vas muči anksioznost, jer sadrži velike količine genisteina i daidzeina, prirodnih spojeva koji se već dugo proučavaju. I jedan i drugi mogu pomoći kod napada vrućina.

Uz osjećaj nadutosti, postoje još tri ključna simptoma raka jajnika – reagirajte na vrijeme

Dr. Redmond navodi kako je ova biljka velika pomoć kod psiholoških simptoma, poput anksioznosti, depresije, promjene raspoloženja, ali će olakšati i simptome poput boli u vagini, suhoći i kod iritacija. Dodaje kako bi svaka žena koja je imala rak dojke ili ga ima, te bilo koju vrstu raka povezanog s hormonima, trebala razgovarati s liječnikom prije uzimanja bilo kakvog prirodnog pripravka.

5. Kineska anđelika

Ovo je važna biljka u kineskoj tradicionalnoj medicini, a koristi se upravo za ženske probleme. Iako je malo znanstvenih dokaza o učinkovitosti, Redmond tvrdi kako postoji dovoljno dokaza da djeluje i da bi se trebalo ovoj biljci posvetiti više pažnje. Bilja je od pomoći kada je potrebno hormone dovesti u ravnotežu, tijekom menopauze ili menstruacije. Kako ova biljka može i razrijediti krv, potrebno je razgovarati s liječnikom prije upotrebe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo