Patite li od menstrualnih migrena? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Patite li od menstrualnih migrena?

Žene su sklonije migrenama nego muškarci. Uz uobičajene migrene, koje nas sve znaju povremeno uhvatiti, često se javljaju i menstrualne migrene.

Uz uobičajenu glavobolju, njih karakteriziraju slabost, osjetljivost na svjetlo i hormonske promjene. Postoje dva tipa menstrualnih migrena : menstrualna migrena, i migrena koja je povezana s menstruacijom.

U prvom slučaju radi se o glavobolji koja nastupa isključivo u vrijeme menstruacije. Najčešće se javlja dva dana prije menstruacije i traje oko tri dana nakon početka menstruacije. Ovakva glavobolja zahvaća manji dio ženske populacije, otprilike njih 14 posto.

Puno je češća i bolnija migrena koja je povezana s menstruacijom. Žene tada ne osjećaju glavobolju samo tijekom mjesečnice, već se bol može javiti u bilo kojem dijelu mjeseca. Ovakve vrste migrene iskusi traju dulje i teže ih je ukloniti, a iskusi ih oko 50 posto žena.

GlavoboljaKako si pomoći?
Uzrok menstrualnih migrena je pad estrogena do kojeg dolazi prije menstruacije. Ako često imate glavobolje zapišite u dnevnik kada se javljaju, koliko često i kojim intenzitetom. O migrenama se posavjetujte i sa svojim ginekologom, jer postoji mogućnost da njihov intenzitet pojačavaju kontracepcijske pilule.

Prvi korak ka izlječenju stoga može biti promjena kontracepcijskog sredstva. Stručnjaci tvrde da glavobolje mogu smanjiti i dodatne doze estrogena koje se uzimaju oko 5 dana prije menstruacije. Tu su i uvijek dostupne tablete protiv glavobolje, a preporučuje se i pijenje puno vode, te topli ili hladni oblog na glavi. Neke žene menstrualne migrene rješavaju pomoću akupunkture.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo