Pilula za pobačaj dostupna i na hrvatskom tržištu - ginekologinja objašnjava što trebate znati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pilula za pobačaj dostupna i na hrvatskom tržištu – ginekologinja objašnjava što trebate znati

Neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće u svijetu je već dulje prihvaćena praksa, otkad ga je uvela Francuska 1988.

U zapadnim se zemljama danas koristi u 60 do 80 posto prekida, dok se u Hrvatskoj zasad primjenjuje samo u riječkom KBC-u od 2015., a malo poslije počeli su i u pulskoj bolnici i privatnim klinikama.

Dame, ovih 8 činjenica o zdravlju ženskog srca morate znati

Neinvazivni prekid trudnoće

No, sada je dostupan na hrvatskom tržištu. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston). Prethodno je ljeto odobrila tablete Mispregnol 400 (mizoprostol), što zajedno predstavlja kombinaciju za neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće, bilo na zahtjev ili u slučaju patološke trudnoće.

Takav pobačaj obavlja se u liječničkim ordinacijama, uz liječnički nadzor i preko liječničkog recepta. Prvo se koristi antiprogesteron koji zaustavlja trudnoću, a nakon što se ultrazvučno utvrdi da nema znakova napredovanja trudnoće, žena uzima mizopristol koji dovodi do odstranjivanja ploda uz kontrakcije, objašnjava ginekologinja dr. Jasenka Grujić.

Medikamentozni je pobačaj bolja opcija, pogotovo za mlade žene koje namjeravaju rađati. Na taj način nema mehaničkog ulaženja instrumentima u maternicu. Istina, kad je mala trudnoća, radi se aspiracija, ali medikamentozni je način u svakom slučaju bolji jer se ne mora ići na proširivanje vrata maternice, koji je čvrst, objašnjava dr. Jasenka Grujić.

Činjenica je da ni mnoge bolnice u kojima ginekolozi nisu posegnuli za prizivom savjesti zasad nemaju praksu, osim dviju spomenutih, medikamentoznih pobačaja.

Zastoj mlijeka – kako ga prepoznati, liječiti i prevenirati?

Struka podbacila

“Nisu imali iskustva, morali su pisati zahtjev za interventnim uvozom. U svakom slučaju Hrvatice su zakinute jer im nije dostupan ovaj jednostavniji i sigurniji način pobačaja. Moja je struka podbacila. Sramota je da javne zdravstvene ustanove koje su ovlaštene raditi pobačaj ne omogućuju ženama u 21. stoljeću sigurnije i manje bolne znanstvene metode”, kaže dr. Grujić.

Pobačaj se, prema važećem zakonu, smije raditi samo u ovlaštenim ustanovama, a to su bolnice. Međutim, stručnjaci upozoravaju na nelogične statističke podatke o broju pobačaja posljednjih godina koji upućuju na to da se velik broj njih zasigurno obavlja ilegalno, što znači i veći rizik za žene.

Pitali smo ginekologe zašto su odlučili postati baš – ginekolozi. Evo njihovih odgovora

Romana Kovačević/VL

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo