Zdravlje

Zdravlje

Planirate roditi dijete, ali ne znate kada? Liječnik savjetuje kako očuvati plodnost

Zadnja dva desetljeća sve su aktualnije rasprave o stimuliranju žena na očuvanju vlastite plodnosti u predvidivim okolnostima koje mogu umanjiti njihovu plodnost.

Primarno se ističu prihvaćanje novih pojava u društvu, svjetonazora i obveza poštivanja reprodukcijske autonomije žena.

Očuvanje plodnosti žena je proces kolektiranja, pohrane i čuvanja jajnih stanica, tkiva jajnika ili zametaka (embrija). Cilj je da se tako pohranjeni reprodukcijski materijal, kasnije pokuša koristiti kako bi se postigla vlastita biološka trudnoća i dijete.

Saznajte sve o dodatnim tehnologijama umjetne oplodnje i IVF-a

Medicinski i elektivni razlozi za očuvanje plodnosti žena

Pogrešno je mišljenje da se produljenjem životnog vijeka produljuje i reprodukcijsko razdoblje. Žena se rađa sa konačnim brojem jajnih stanica, približno 2 milijuna, koje su najvažniji dio folikula u jajnicima.

Na žalost, jajne stanice se neprestano troše i ne mogu se obnavljati.

Zato nije čudo da je žena najplodnija s 22 godine, a već s 32 plodnost se postupno reducira. Broj jajnih stanica brzo opada te ih je nakon 32. godine oko 40 tisuća, a u četrdesetima je preostalo tek desetak tisuća oocita. Poslije 42. godine više od 70% oocita je nekompetentno, aneuploidno. Zbog sve manjeg broja normalnih oocita, starenjem žena sve teže postiže trudnoću, a raste učestalost spontanih pobačaja.

Zašto očuvanje plodnosti – indikacije

Brojni socio-ekonomski razlozi i moderni svijetonazori doveli su do odgađanja rađanja prvog djeteta za 4-6 godina u odnosu na razdoblje prije 50 godina. Žene u EU prosječno se odlučuju na prvi porođaj s 30,9 godina, a u RH s 29,4 godina. Takva odluka može biti rizična jer je plodnost već značajno niža u tom razdoblju nego u 10 godina mlađe osobe.

Temeljem navedenog ističemo 4 glavne indikacije za postupke očuvanja plodnosti u žena:

  1. jatrogeno oštećenje jajnika – liječenje raka, imunih bolesti
  2. genetska predispozicija za prijevremeno oštećenje jajnika
  3. učinak dobi na pad plodnosti (ovarijske rezerve)
  4. bolesti koje odgađaju rađanje ili oštećuju plodnost.

Očuvanje plodnosti umanjuje kasniju potrebu za donacijom oocita.

Kada planirati očuvanje plodnosti?

Presudno je savjetovati očuvanje u što mlađoj dobi žene, optimalno i realno to je između 30. i 35. godine. Tada je bolja rezerva jajnika, a oocite su većinom kromosomski kompetentne.

Važan je savjet – redovito mjeriti parametre ovarijske rezerve – AMH i AFC.

Kako obaviti takav postupak?

Prije svega potreban je pregled, obrada i podrobno tumačenje. Za navedene indikacije postupak očuvanja plodnosti može biti različit, a najčešće se rabe:

  • zamrzavanje jajnih stanica (vitrifikacija) – najčešće
  • zamrzavanje zametaka/embrija

– potreban partner ( i kasniji pristanak na trudnoću)

– postoji mogućnost i tzv. „split metode“

Obe metode se sastoje od – stimulacije ovulacije fertilitetnim lijekovima, vađenje (aspiracija) zrelih oocita i kriopohrane jajnih stanica uz brzo zamrzavanje (vitrifikacija). Kada se odgađa reprodukciju, a postoji partner, tada se zrele oocite oplode i nakon 5 dana izvantjelesnog života, zametci (blastociste) se zamrzavaju.

Kada se ostvare povoljne okolnosti za trudnoću, žena treba biti optimalnog općeg i ginekološkog zdravlja. Tada se odmrzavaju oocite od kojih preživi 85-90%. One se ICSI metodom oplode, a nastali zametci se prenesu u maternicu kada je i endometrij optimalan. U mlađe žene od 10 oocita očekuje se razvoj 3-4 kvalitetna embrija. Za sve aktivnosti potreban je informirani pristanak.

Kolika je uspješnost očuvanja plodnosti i o čemu ovisi?

U zavisnosti od broja kvalitetnih oocita koje smo vitrificirali, vjerojatnost za buduću trudnoću je oko 75%. Veći broj embrija omogućuje i višestruki embrio transfer, a time i višu kumulativnu živorođenost.

Svakako je dob žene kod prikupljanja oocita najvažniji čimbenik za prognozu uspjeha očuvanja plodnosti, a neke bolesti i liječenje mogu umanjiti kvalitetu oocita i prije njihovog prikupljanja.

Jasno je da u novim (kasnijim) okolnostima žena može ostvariti i prirodnu trudnoću.

Sigurnost i rizici postupka

Očuvanje plodnosti zbog predvidivog iscrpljenja rezerve jajnika je preventivni medicinski postupak. Rizici postupka očuvanja plodnosti podjednaki su onima u standardnom IVF/ICSI postupku.

Prema WHO-u, osobe i parovi imaju pravo odlučiti o broju, timingu rađanja djece i oblikovanju obitelji. Liječnici su obvezni poštivati volju i autonomiju žena u planiranju svoje reprodukcije. Istovremeno je nužno tumačenje svih pozitivnih i negativnih okolnosti povezanih s očuvanjem plodnosti.

Devet pitanja i odgovora o umjetnoj oplodnji i IVF-u

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo