Policistični jajnici: saznajte sve o ovom sindromu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Policistični jajnici: saznajte sve o ovom sindromu

shutterstock

Koji je uzrok kašnjenja menstruacije i kako nastaju ciste na jajnicima? Je li moguće da cista na jajniku preraste u nešto zloćudno? Zašto se javljaju bolovi u jajnicima nakon prestanka uzimanja kontracepcije? Odgovore na vaša pitanja imaju naši stručnjaci.

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest u žena i
glavni uzrok neplodnosti. Procjenjuje se kako pet do deset posto plodnih
žena boluje od ove bolesti, iako je ona često krivo dijagnosticirana. Sindrom policističnih jajnika karakteriziran je neredovitim menstruacijama, a nekad i viškom muških
hormona koji mogu uzrokovati pojačanu dlakavost, akne ili gubitak kose. Ako se potvrdi dijagnoza, policistični jajnici su uzrok neredovitim
ovulacijama i menstruacijama, sklonosti debljanju, povišenom tlaku,
poremećajima šećera i sl.

U
većini slučajeva, jajnici su povećani, a ciste se otkrivaju ultrazvukom. Točan
uzrok pojave sindroma nije siguran, iako liječnici ističu otpornost na inzulin,
male upale i genetiku.

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima jajnika, među kojima sindrom policističnih jajnika zauzima prvo mjesto po učestalosti. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već
objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Koji je uzrok kašnjenja menstruacije i kako nastaju ciste na jajnicima?

Vaše pitanje: Ciklus mi je uvijek uredan i nikad nisam imala nekih ginekoloških smetnji do prije neki dan. Imala sam jaku bol u lijevom jajniku i kasnila mi je dva dana. Moj me ginekolog pregledao i na ultrazvuku našao cistu na lijevom jajniku. Poslao me da izvadim krvnu sliku, CRP i CA 125, sediment urina. Krvna slika je bila uredna kao i urin, a CA 125 je bio 13,9. Rekao je da je cista paučinasta, što god to značilo. Kao terapiju sam dobila Proveru 3X18 dana, valjda da mi izazove krvarenje, no međutim moje menstruacije još nema, pa me zanima što ako Provera ne izazove krvarenje ili cista ne pukne? I kako nastaju te ciste, koji je uzrok?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Je li moguće da cista na jajniku preraste u nešto zloćudno?

Vaše pitanje: Bila sam kod ginekologa i dijagnosticirana mi je cista na jajniku. Zanima me da li je moguće da cista preraste u nešto zloćudno? Doktor mi je rekao da sam u drugoj fazi menstruacije i da moram obaviti hormonske pretrage u roku osam dana. Što znači druga. faza menstruacije? I u vezi ovih pretraga, neki govore da se to mora obaviti tijekom menstruacije, da li je to istina?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Velika vodena cista u trudnoći – što poduzeti?

Vaše pitanje: Imam 25 godin. Prva trudnoća sa 19, prilično uredna. Porod na vakum. Sada sam trudna 16 sedmica ali od početka trudnoće me prate vodene ciste na l jajniku velikih promjera, prethodna je bila deset centimetra, pukla. Sada je cista zahvatila cijeli stomak nemjerljiva je. Moj dok mi predlaže punkciju ciste. Šta bi bilo najbolje u ovom slučaju? Stomak mi je ogroman!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Policistični jajnici i loš nalaz spermiograma-preporuka: program potpomognute oplodnje!

Vaše pitanje: Imam 30 godina. Više od godinu dana pokušavam ostati u drugom stanju. Policistični jajnici dijagnosticirani su mi od strane endokinologa prije sedam godina kada mi je i prepisao Diane 35 do trenutka kada se odlučim za trudnoću. Moj me ginekolog skinuo s njih prije pet godina jer se ne smiju piti tako dugi period. Ginekolog mi je prije devet mjeseci potvrdio izrazito policistične jajnike i rekao da će mi nakon što dečko napravi spermatogram, i ako sve bude u redu, dati tablete za poticanje ovulacije.

Spermatogrami nisu sjajni. Prvi rađen prije četiri mjeseca pokazuje izrazito lošu sliku (nije bilo mišljenja doktora ali je zaključak bio: izrazito loš ejakulat), a drugi rađen prije dva mjeseca – šest postonormalnih spermija. Molila bih preporuku. Unaprijed hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Bolovi u jajnicima nakon prestanka uzimanja kontracepcije

Vaše pitanje: Na terapiji sam Duphastonima šest mjeseci zbog neredovitih ciklusa i policističnih jajnika. Pila sam ih 2×1 16 dana ciklusa. Sve je bilo OK do lipnja kad sam dobila krvarenje prije početka uzimanja nove doze Duphastona. Tada sam bila na pregledu, doktorica je rekla da je uzrok tome stres te da Duphastone počnem piti 11. dana ciklusa 2×1 i tako 14 dana. Prošlu menstruaciju sam dobila 9.7., Duphastone počela piti 19.7., a krvarenje se pojavilo 29.7., znači 21. dan ciklusa. Krvarenje je trajalo devet dana (menstruacija mi obično traje pet-šest dana). Nakon što sam popila Duphastone, krvarenje je stalo, a pravu menstruaciju nisam dobila. Doktorica je rekla da napravim test na trudnoću, negativan je. Ne znam je li menstruacija bila zapravo ono krvarenje? Nisam počela piti novu dozu Duphastona, sve je zbrkano. Kod doktorice tek idem krajem mjeseca, a trenutna situacija me strašno pati pogotovo jer muž i ja želimo bebu. Već nekoliko dana imam jake bolove u donjem dijelu leđa, jajnici me bole, a grudi kao da me žare. Molila bih vas savjet!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo