Pušačice ranije ulaze u menopauzu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pušačice ranije ulaze u menopauzu

Žene koje puše mogu ući u menopauzu godinu dana ranije nego druge pripadnice ljepšeg spola koje nisu rob ove nezdrave navike, pokazala je analiza nekoliko istraživanja.

Menopauza: Ekstrakt sladića ublažava valunge!

Istraživači Sveučilišta u Hong Kongu analizirali su podatke nekoliko prethodnih istraživanja o menopauzi, provedenih nad 6000 žena iz SAD-a, Poljske, Turske i Irana. Kada su uzeli sve faktore u obzir, zaključili su kako su nepušačice ušle u menopauzu između 46. i 51. godine, no u gotovo svakoj studiji pušačice su bile mlađe kada su ušle u menopauzu – između 43. i 50. godine.

“Naši rezultati daju dodatne dokaze da je pušenje u velikoj mjeri povezano s ranijim ulaskom u menopazu i daju dodatno opravdanje za žene koje bi trebale izbjegavati ovu naviku”, tvrdi Volodymyr Dvornyk, voditelj istraživanja.

Njegov je tim također analizirao podatke pet drugih studija koje su uključile žene do 51. godine i grupirali ispitanice u dvije skupine: jedne su rano ušle u menopauzu, a druge kasnije. Od više od 43.000 žena, pušačice su bile 43 posto sklonije ulasku u menopauzu u ranijoj dobi nego nepušačice.

Istraživači nisu imali podatke koliko su dugo ispitanice pušile ili koliko su cigareta pušile dnevno, stoga nisu bili u mogućnosti odrediti kako ovi faktori ujteču na dob ulaska u menopauzu. Smatraju kako njihova analizija nije dovoljna da bi odgovorila na pitanje utječe li pušenje na menopauzu, s obzirom da je potrebno proučiti i druge zdravstvene faktore i stil života ispitanica.

I raniji i kasniji ulazak u menopauzu imaju svoju negativnu stranu, pokazale su mnoge studije. Tako je rana menopauza povezana s povišenim rizikom od krvožilnih bolesti: ove su žene izložene dvostruko većem riziku od srčanog ili moždanog udara te drugih krvožilnih bolesti kasnije u životu.

Želite prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste
razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program
preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo