Zdravlje

Zdravlje

Radite noću? Izložene ste višem riziku od raka dojke

Žene koje rade u noćnoj smjeni imaju više razloga brinuti se zbog razvijanja raka dojke, tvrde danski istraživači. Točnije one koje rade više od dvije noćne smjene tjedno izložene su dvostruko većem riziku u odnosu na one koje rade danju.

Stručnjaci Danskog udruženja za rak su u svoje istraživanje uključili preko 18.500 žena koje su radile za dansku vojsku između 1964. i 1999. godine. Uspjeli su kontaktirati 210 žena od ukupno 218 koje su oboljele od raka dojke, čije su podatke usporedili s gotovo 900 žena iste dobi koje su također radile za dansku vojsku, ali nisu oboljele od raka.

Žene su odgovorile na detaljan upitnik o svojim radnim danima, korištenju oralne kontracepcije, zamjenskoj hormonalnoj terapiji, sunčanju i sl. Na kraju, rad u noćnoj smjeni povezan je 40 posto višim rizikom od raka dojke. Također, žene koje su noću radile barem tri puta tjedno kroz razdoblje od najmanje šest godina bile su više nego dvostruko izložene riziku od raka dojke.

Izloženost svjetlu po noći ometa stvaranje melatonina, koji se stvara po mraku. Ovaj hormon diktira prirodni ciklus koji upravlja obrascima sna i pomaže omesti tumore. Istraživanja su pokazala kako smanjena razina melatonina (kod ljudi koji su izloženo svjetlu po noći) može pomoći rastu tumora.

“Moguće je da noćne smjene same po sebi nisu jedini uzrok, a noćni rad može povećati vjerojatnost drugih faktora rizika povezanih sa životnim stilom, kao što je nedostatak tjelovježbe. Sve bi žene trebale smanjiti količinu konzumacije alkohola, redovito biti tjelesno aktivne i održavati zdravu prehranu kako bi smanjile svoj rizik od raka dojke”, savjetovala je dr. Rachel Greig iz zaklade Breakthrough Breast Cancer.

Studija je objavljena u časopisu Occupational and Environmental Medicine.

Što možete učiniti za svoje zdravlje?

Bez obzira na svoje genetske predispoziciji, postoje određene mjere koje
možete poduzeti i na taj način smanjiti svoj rizik razvijanja ove najčešće
maligne bolesti žena u svijetu. Procjenjuje se da se svake godine javi
1,1 milijun novooboljelih, a umire 411.000 žena.

Saznajte kako možete smanjiti svoj rizik od razvijanja raka dojke u članku: Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo