Stres utječe i na zdjelično dno, ali postoje 3 načina koja pomažu u opuštanju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Stres utječe i na zdjelično dno, ali postoje 3 načina koja pomažu u opuštanju

Zdjelično dno zaslužuje više pažnje i pohvala nego što mu pridajemo.

Ono olakšava vaginalni porod, čini seks ugodnim i omogućuje orgazam, ali djeluje i kao nevjerojatno snažna i složena mreža mišića koja podržava sve unutarnje organe u vašem abdomenu. No, kao i na svaki drugi dio tijela, stres može imati značajan utjecaj na zdravlje zdjeličnog dna, upozoravaju iz Intimine. 

Fizički stres

Svakodnevni zadaci nakon nekog vremena mogu oslabiti tijelo, što je normalan dio starenja. Određene tjelesne aktivnosti poput poroda i ozljeda mogu oslabiti zdjelično dno. Kao i kod svake druge ozljede ili fizičkog naprezanja, ozljeda zdjeličnog dna može uzrokovati ožiljke tkiva kao dio procesa ozdravljenja. Prekomjerna akumulacija ožiljnog tkiva može dovesti do poteškoća sa začećem, seksualnim zdravljem i blagostanjem općenito.

Psihički i emocionalni stres

Kada se osjećate napeto ili nervozno, zatežete li istovremeno stražnjicu i okolne mišiće? Ono što tada osjećate je vaše zdjelično dno. Iako je ovo normalna reakcija tijela na svakodnevne nevolje i brige, takve kontrakcije mišića uzrokovane kroničnim stresom, mogu dovesti do raznih poremećaja zdjeličnog dna kao što su bol tijekom seksa, prolaps zdjeličnih organa, bol u donjem dijelu leđa, te disfunkcija mokraćnog mjehura i zatvora.

Kako pomoći zdjeličnom dnu Neki od naših omiljenih tehnika za ublažavanje stresa su izlazak na otvoreno, lagane vježbe poput joge i plesa, vođenje dnevnika, provođenje vremena s bliskim ljudima, masturbiranje i terapija ili savjetovanje. Drugi način za izgradnju svjesne kontrole nad mišićima zdjeličnog dna su Kegelove vježbe. Jačanjem mišića zdjeličnog dna moguće je njihovo lakše svjesno opuštanje kada ste pod stresom. Onima koji trebaju dodatnu pomoć u pravilnom izvođenju Kegelovih vježbi mogu pomoći vaginalni vježbači i pametni uređaji poput uređaja KegelSmart.

Dakle, koji su najbolji načini za opuštanje mišića dna zdjelice? Evo nekoliko poza koje mogu pomoći:

1. Dječja poza

Počnite na sve četiri i polako spustite kukove natrag na stopala. Između peta i zdjelice možete staviti jastuk ili blok za jogu. Ruke možete ispružiti ili ih držati sklopljene ispod glave. Zadržite ovu pozu trideset do šezdeset sekundi i dišite.

2. Modificirana sretna beba

Lezite na leđa i lagano povucite koljena prema prsima, ali neka koljena budu usmjerena u stranu. Držite ruke iza bedara ili koljena. Zadržite i dišite duboko oko trideset do šezdeset sekundi. Ako to stvara preveliki pritisak na koljena ili kukove, gležnjeve i stopala možete osloniti na stolicu i pustiti da vam koljena lagano padaju u stranu dok ležite na leđima.

3. Duboki čučanj s osloncem

Naslonite se na zid i polako klizite prema dolje dok ne dođete u čučanj. Donji dio leđa trebao bi ostati uza zid koliko god možete izdržati. Ako osjetite bolove u kuku ili koljenu ili poteškoće pri dovoljno niskom čučanju, možete koristiti blok za jogu, nisku stolicu ili podupirač ispod kukova. Zadržite duboki čučanj trideset do šezdeset sekundi i duboko dišite.

Potražite pomoć

Imajte na umu da su ove metode samo neke od opcija i da možda nisu prikladne za vas. Fizioterapeuti za zdjelično dno pomažu u dijagnosticiranju, pružaju praktične savjete i vježbe za otpuštanje nelagode u zdjeličnom dnu. Često rade s ljudima koji su doživjeli porođajnu traumu i druge ozljede zdjeličnog dna.

Seksualni terapeuti koriste tehnike kao i terapeuti za masažu, fokusirajući se na genitalije i okolno područje. Ova praksa pomaže razbiti ožiljno tkivo i pomaže u ublažavanju bolova u zdjelici i povezanih poremećaja. Možda ćete pronaći pomoć kroz holističku perspektivu ako posjetite liječnika naturopata ili kineskog liječnika koji koriste alternativnu medicinu. Ovi liječnici mogu koristiti različite tehnike kao što su biljni lijekovi, promjene u vašoj prehrani ili akupunktura.

Stres je normalan dio života, ali ako je prisutna visoka razina stresa, ona može negativno utjecati na izlječenje zdjeličnog dna. Važno je da na vrijeme poduzmete korake kako biste zadržali kontrolu nad vašim zdravljem i životom.

Žena ste i želite biti dugo zdravi? Ovo su navike kojih se morate odmah riješiti

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo