Zdravlje

Zdravlje

Svjetski je tjedan dojenja

Svjetski savez za podršku dojenju svake godine povodom Svjetskog tjedna dojenja objavi ciljeve i aktivnosti koji se trebaju provesti radi promocije i zaštite dojenja. Ove godine vodeća tema je: “Dojenje: ostvarenje cilja – za život!“. Svjetski tjedan dojenja obilježava se i ove godine od 01. do 07. kolovoza kako bi se rodilje potaknule na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.

Dojenje: Ostvarenje cilja – za život!

Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka za optimalan rast i razvoj djeteta, ima jedinstvenu sposobnost zaštite od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija. Dojenje u svakom trenutku osigurava automatsku adaptaciju potrebama djeteta i učvršćuje psihološke i afektivne učinke na majku i dijete. Dojenje putem dodira, kontakta pogledom i drugim osjetima utjelovljuje prisan međuodnos majke i djeteta. Uz to, takva je veza za dijete najraniji model prisnoga ljudskog odnosa . Posebnu pozornost treba posvetiti prenatalnoj edukaciji i trudničkim tečajevima. Podaci ukazuju da je samo 60% trudnica obuhvaćeno patronažom. Povjerenstvo za promicanje dojenja Ministarstva zdravlja i Ured UNICEF-a za Hrvatsku nastoje podići kvalitetu i sadržajno ujednačiti trudničke tečajeve u cijeloj Hrvatskoj. Jedna od aktivnosti su i održavanje regionalnih tečajeva za voditelje trudničkih tečajeva.

Promicanje i potpora dojenju

Prioriteti javnog zdravstva u Europi i svijetu su zaštita, promicanje i potpora dojenju. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju velike negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Zaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu isključivo do šest mjeseci starosti, ali i da nakon toga nastave s dojenjem. Promicanje uvelike ovisi o provođenju nacionalne politike dojenja i preporuka na svim razinama sustava zdravstvenih i društvenih usluga i to tako da se dojenje smatra normom. Učinkovita potpora na individualnoj razini podrazumijeva da sve žene imaju pristup službama za pomoć dojenju, bilo da je riječ o podršci koju pružaju zdravstveni djelatnici, bilo da je riječ o savjetovalištima, udrugama, forumima za majke i drugo.

Priručnik “Moji prvi dani“

Hrvatska udruga patronažnih sestara izradila je priručnik za roditelje “Moji prvi dani” koji će poslužiti kao smjernice u svakodnevnom životu te biti koristan izvor praktičnih informacija roditeljima o njezi, prehrani i zaštiti zdravlja djeteta u prvim danima. Poseban naglasak stavljen je na tematiku dojenja u kojem se ogleda veliko nastojanje patronažne službe u njegovoj promociji i povećanju broja majki koje uspješno doje.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo