Zdravlje

Zdravlje

U menopauzi raste “šlauf” oko struka

S menopauzom žene gube znatnu količinu hormona estrogena, a dobivaju valunge, promjene raspoloženja i noćna znojenja.

Tijekom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Osim toga, žene su tada više depresivne, imaju lošiji san i više su gladne. Estrogen, hormon koji inače služi i za održavanje težine, nestaje pa se kile počinju sakupljati u struku. No nije samo menopauza krivac za nakupljanje kilograma, jer ako ste već i u 50-ima na isto djeluje i starost u kojoj se također metabolizam usporava.

Suprotno uvriježenom mišljenju, zamjenska hormonalna terapija ne uzrokuje debljanje žena – baš suprotno! Ona može spriječiti povećanje masnih naslaga oko trbuha, tvrde istraživači Međunarodnog udruženja za menopauzu.

“Mit je da menopauza uzrokuje debljanje žena. Ona je samo posljedica faktora iz okoline i starenja“, tvrdi Susan Davis sa Sveučilišta Monash iz Melbournea, voditeljica studije. Dodala je kako “šlauf oko struka žena koje su ušle u menopauzu“ naprosto odgovor tijela na pad hormona estrogena. U menopauzi se dogodi da se skladištenje masnih naslaga pomakne s bokova na područje struka. Upravo zato neke žene mogu primijetiti novi oblik svoga tijela, na koji nisu navikle: oblik pješčanog sata se pretvara u oblik jabuke.

“Bitno je zapamtiti da bi žene koje prolaze kroz menopauzu trebale držati svoju težinu pod kontrolom prije nego što ona postane problem, stoga ako ne pazite na sebe prije menopauze, svakako biste trebali početi jednom kad uđete u nju“, savjetovala je Davis, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Climacteric.

To znači da biste trebale razmisliti o hrani koju jedete i posvetiti više pažnje tjelesnim aktivnostima. Redovito šećite, izbjegavajte dizalo i pomične stepenice, biciklirajte…

Menopauza ne mora značiti kraj seksa

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo