Zdravlje

Zdravlje

Učiteljica Marina Perković ima samo 41 godinu, a njezina borba s rakom traje već sedam… Ovo je njena priča

Na žalost, ne zna se razlog zbog kojeg se stanice otmu kontroli i zašto je rak dojke najčešći tumor u žena te kako se, uza sva upozorenja liječnika, dogodi da svaka 10. u našoj zemlji u jednom trenutku života od njega oboli.

Baveći se ovim poslom, često imam prilike upoznati žene koje žive s dijagnozom raka dojke ili njenim posljedicama. Ono što se čovjeku ureže u pamćenje nakon tih razgovora nije osjećaj tuge, očajanja i odustajanja već optimizam, vjera u bolje i čvrsta odluka da se preživjeti mora. Možda najvažnija stvar, ili samo meni jako primjetna, jest njihov osmijeh. Iskren, topao i stalan ukras na licu – osmijeh kakav se danas rijetko sreće. Moja sugovornica Marina Perković (41) ni po čemu se ne razlikuje od njih. Osmijeh njezino lice napušta samo na spomen imena njezine djece, to je jedini trenutak kada si dopusti, na tren, prepustiti strahu.

U trenutku kad sam čula što mi je, samo sam mislila na to koliko još života imam. Imala sam 34 godine, moje cure su bile još male, Magdalena je išla u 4. razred, a Veronika u 6., i stalno sam vrtjela po glavi što još moram za njih “odraditi” i hoću li stići…, kaže nam Marina.

Najteže joj je bilo svoju dijagnozu priopćiti obitelji, ali i svojim učenicima OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu, gdje radi kao učiteljica razredne nastave.

Taj sam tjedan učenike iz svog razreda trebala voditi u školu u prirodi, ali liječnik je rekao da moram ostati u bolnici. Uporno sam govorila da ne mogu, da me djeca čekaju i da ja moram njih odvesti na izlet. Naravno, shvatila sam da ne mogu, ali sam bila neopisivo tužna, prisjeća se.

Sve je počelo bez negativnih misli, kako to obično i bude. Jedno se jutro probudila i na dojci, blizu pazuha, slučajno osjetila kvržicu. Tvrdu i nepomičnu. Pokazala je svima, svi su “pipali” i komentirali da to nije ništa strašno, da sve žene imaju “čvoriće” po dojkama i da nema potrebe za panikom. Marina je bila uvjerena da su te “dijagnoze” točne.

Liječnik mi je rekao da moja dijagnoza ne znači smrt, da mi on može pomoći samo profesionalno, ali da je najvažnije kako ću se ja s tim nositi i da je najgore što mogu učiniti prepustiti se mislima o smrti. To me je nekako centriralo i toga sam se čvrsto držala. Odlučila sam da ću ozdraviti i da ću biti u postotku preživjelih, objašnjava.

Sve o Marininoj borbi s rakom čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr koji izlazi sutra, 28. rujna uz Večernji list.

Pročitajte i kako liječnici paze na svoje srce i zdravlje svoje obitelji, kako izgleda korejska njega u 10 koraka te što smo kupili u šopingu s nutricionisticom Ivanom Barišić.

Kupce čeka i dar –  lizalica koja štiti od karijesa i osvježava dah!

Ana A., Ordinacija.hr

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo