Zdravlje

Zdravlje

Uh, ta upala mjehura!

Vjerojatno nema takve upale grla, hunjavice ili slične prehlade koja bi bez obzira na intenzitet bila gora od upale mjehura ili cijelog mokraćnog sustava. Neugodan osjećaj kojeg prati neprestani osjećaj da morate obaviti malu nuždu, svrbež, pečenje, pritisak, a kod jačih upala i prilično jaka, gotovo nepodnošljiva bol, definitivno se nalaze u vrhu najgorih upalnih procesa.

Kada upala započne, vrlo je teško reći kakav će biti intenzitet upale, hoće li se ona naglo rasplamsati do mjere kada će postati vrlo neugodna i gotovo nepodnošljiva, te izazvati trajna oštećenja bubrega, a u najgorim slučajevima i smrt ili ćete samo osjećati blagu neugodu tijekom mokrenja.

kUpala mokraćnog sustava može biti lokalizirana samo na jednom od njegovih dijelova – mokraćnom kanalu, mjehuru, ureteri (kanal koji spaja mjehur i bubreg), bubregu ili pak može zahvatiti cijeli sustava, što naravno komplicira situaciju. Uzročnici upale mogu biti bakterije, gljivice, paraziti odnosno bilo koji oblici patogenih organizama.

Upale mokraćnih putova mnogo su češće kod žena nego kod muškaraca. Također, upala mokraćnog sustava može se prenositi putem spolnog kontakta, tako da tijekom tog razdoblja potrebno je suzdržavanje od spolnih odnosa ili korištenje mehaničke zaštite – kondoma.

Bakterije, gljivice i paraziti

U 80 posto slučajeva, upalu mokraćnog sustava uzrokuje bakterija Escherichia coli, koja se inače prirodno nalazi u debelom crijevu, ali i u rodnici, te mokraćnom kanalu, no kada se zbog nekog razloga njezin broj poraste, ona uzrokuje ovu vrlo neugodnu upalu. No, potencijalni krivci su i druge bakterije, kao što su Mikroplazma, Stafilokok, Klamidija, Serratia, Proteus, Pseudomonas i tako dalje, no mnogo su rjeđi uzročnici nego E. Coli. Tu su naravno i gljivice Kandida i Cryptococcus spp i neki paraziti kao što su Trichomonas i Schistosoma, ali isto mnogo rjeđe.

jŽene na udaru

U principu, bilo kakva smetnja slobodnog i normalnog protoka urina može biti uzrok pojave upale. Također, uzrok može biti i pad općeg imuniteta ili pak izloženost bubrega i mokraćnog sustava hladnoći. Naime, bez normalnog izlaza urina koji ujedno sa sobom odnosi i bakterije, može doći do razmnožavanja i širenja bakterija mokraćnim kanalom “uzvodno“ do mjehura i dalje, sve do bubrega.

No, zbog čega žene mnogo češće obolijevaju? Većina patogenih organizama u mokraćni sustav ulazi kroz mokraćni kanal, koji se nalazi blizu vagine, pa tako i debelog crijeva, gdje i žive mnogi patogeni organizmi. Također, žene imaju kraće mokraćne putove od bubrega do mjehura, pa od mjehura do izlaza, nego što imaju muškarci, pa se bakterije lakše i brže šire. Naravno, muškarcima je taj put mnogo duži, a zbog svoje anatomije, crijevni izlaz i mokraćni izlaz su prilično udaljeni, te je širenje bakterija mnogo teže.

kSpomenuli smo već da se patogeni organizmi koji mogu uzrokovati upalu, vrlo lako šire tijekom spolnih odnosa, pa se tako upale javljaju češće kod osoba koje imaju česte spolne odnose, te se zbog toga te upale nazivaju “upale medenog mjeseca“. Što se tiče upala kod muškaraca, one se najčešće javljaju kod muškaraca nakon 60. godine života, kojima često povećana prostata zadaje probleme pri mokrenju, zbog čega može doći do razvoja bakterija.

Rizična skupina su i trudnice, posebno one između šestog i 26 tjedna trudnoće, te postoji mogućnost bržeg širenja bolesti, što može dovesti do preranog poroda ili niske porođajne težine.

Kako liječiti?

S obzirom da upalu mokraćnog sustava mogu izazvati različiti patogeni organizmi, prije prepisivanja terapije određenim lijekovima potrebno je utvrditi uzročnika mikrobiološkim pretragama urina. No, s obzirom da je E. Coli najčešći uzročnik i ako ne postoji sumnja da se radi o težoj upali koja je proširila na bubrege, većina liječnika će prepisati već poznate antibiotike. Na žalost, tek ako se upala nakon terapije vrati, tek onda će vas poslati na dodatne pretrage. Ključno je da se terapija antibioticima dovrši do kraja, bez obzira što su simptomi nestali, zbog mogućeg vraćanja upale u još goroj i težoj varijanti. Ponekad će, na žalost, biti potrebno i nekoliko različitih terapija antibioticima, ako je upala bila jača ili se od početka upala nije adekvatno liječila.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo