Zdravlje

Zdravlje

Upala mokraćnih puteva povezana s – pilićima!

Svaka četvrta žena između dvadesete i četrdesete godine barem jednom oboli od upale mokraćnog mjehura, a neke se sa upalama mokraćnih puteva bore svakih nekoliko mjeseci ili godina.

Većinu infekcija urinarnog sustava uzrokuju pokretni oblici crijevnih bakterija pa je najčešći uzročnik i krivac za čak 80 posto svih urinarnih infekcija crijevna bakterija Escherichia coli. Pokretne crijevne bakterije mogu doslovno dopuzati od analnog do mokraćnog otvora i jednom kada nasele mokraćni otvor i mokraćnu cijev, počinju se uspinjati po mokraćnim kanalima. Kada dosegnu mokraćni mjehur, vrlo naglo razvija se upala mokraćnog mjehura, tj. cistitis. Simptomi cistitisa su problemi pri mokrenju, učestalo i bolno
mokrenje, bol u mjehuru, pojava krvi u urinu, zamućen ili jako mutan urin, a
može se pojaviti i neugodan miris.

Istraživači su vjerovali kako je riječ o E. coli same osobe koja je razvila upalu, no sada kanadski stručnjaci tvrde drugačije. Naime, ustanovili su kako krivac mogu biti – pilići!

Istraživači Sveučilišta McGill iz Montreala su usporedili genetske profile E. coli od upala mokraćnih puteva i 320 uzoraka E. coli od pilića, svinjetine i govedine. Ustanovili su kako je soj pilića najsličniji onome koji je razvio upalu.

“Pilići su mogući rezervoar za E. coli koji uzrokuje upale, kao što je upala mokraćnih puteva. Podaci sugeriraju da su upale direktno povezane s pticama, a ne ljudskom zarazom za vrijeme obrade hrane“, objasnila je Amee Manges, voditeljica istraživanja.

Dodala je kako situaciju dodatno pogoršavaju moderne metode uzgoja perad. 

Naime,
pilići koji na farmama žive u skučenom prostoru lakše mogu prenijeti zarazu
među sobom te se bakterija može brže i lakše širiti.

“Zabrinuti smo zbog selekcije i povećanja E. coli otporne na lijekove na farmama zbog nepravilnog ili prekomjernog korištenja antimikrobika za vrijeme proizvodnje hrane za životinje. U posljednjih deset godina drastično se povećala pojava E. coli otporne na lijekove. Kao posljedica, držanje upala mokraćnih puteva pod kontrolom, koje je prije bilo jednostavno, postalo je složeno: rizik od neuspjeha terapije je visok, a trošak se sve više povećava“, zaključila je Manges.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo