Zdravlje

Zdravlje

Vježbanje pomaže oboljelima od raka dojke

Mnoge žene nerado uzimaju inhibitore aromataze za liječenje raka dojke zbog njihovih nuspojava. Upravo njima najnovije američko istraživanje savjetuje tjelovježbu!

Svake godine javlja se oko 2100 novih slučajeva oboljenja od raka dojke u Hrvatskoj, a smrtnost je oko 900 slučajeva godišnje.

Tjelovježba moža pomoći damama pobijediti rak dojke, tvrde teksaški istraživači. Njihova studija predstavlja prvu takvog tipa kojom je analiziran program vježbanja za žene koje primaju inhibitore aromataze zbog liječenja raka dojke. Ovi lijelovi koji blokiraju estrogen preporučuju se pet godina poslije inicijalnog liječenja za tumore dojke koji su nastali zbog hormona, a u nekim se slučajevima daju kao sredstvo prevencije raka dojke kod žena koje su izložene povišenom riziku. Unatoč njihovim pozitivnim učnicima, mnoge ih žene nerado uzimaju zbog nuspojava: bolova u zglobovima i valunga.

Istraživači su podijelili 121 ženu koje su prošle menopauzu i koje su uzimale različite inhibitore aromataze zbog raka dojke u dvije skupine; jedne su dva puta tjedno izvodile vježbe snage i 150 minuta se bavile nekom aerobnom aktivnošću tjedno, dok su druge samo savjetovane o tjelovježbi.

Nakon godine dana, vježbačice su primijetile 20 postotno smanjenje bolova u zglobovima, za razliku od samo tri posto ispitanica iz kontrolne skupine. Istraživanje je objavljeno u časopisu Lancet.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo