Zdravlje

Zdravlje

Žene koje kasno rode sklonije su baby bluesu

Žene koje odgađaju proširenje svoje male obitelji podložnije su baby bluesu.

Žene koje su odlučile prvo se posvetiti karijeri, a tek kasnije roditi dijete podložnije su postporođajnoj depresiji, tzv. baby bluesu. Starije majke žele se dobro pripremiti za svoju bebu, stoga nailaze na velike poteškoće kada stvari ne krenu onim putem kojim one žele ili drugačije od planiranog, tvrde norveški istraživači.

“Postoje neke indikacije da su starije majke podložnije postporođajnoj depresiji, možda zato jer su navikle imati kontrolu nad svojim životom: završile su s obrazovanjem i ostvarile karijeru prije nego što su dobile dijete, no, ne mogu kontrolirati dijete. Upravo suprotno, morate biti izuzetno fleksibilni“, objasnila je Silje Marie Haga sa Sveučilišta u Oslu, ujedno i voditeljica studije.

Njen je tim analizirao ankete oko 350 mama koje su dobile svoje prvo dijete te ustanovio kako je oko 16,5 posto ispitanica patilo od baby bluesa i do šest mjeseci nakon poroda.

“U stvari nije riječ o potrebi za kontrolom, nego o neuspjehu u ostvarenju određenih očekivanja, što može prouzročiti depresiju“, objasnila je voditeljica istraživanja. Za razliku od majki koje muči baby blues, one žene koje majčinstvu pristupe opuštenije s nedefiranijim očekivanjima mogu se bolje nositi s neočekivanim izazovima, savjetuje voditeljica studije Haga.

Zanimljivo, one ispitanice koje su imale najizraženiju želju za kontrolom u najvećoj su mjeri željele prirodni porod.

No, opasnosti od baby bluesa ne staju s porodom – do njega mogu dovesti i problemi s dojenjem ili pak jaki društveni pritisak za prelazak s majčinog mlijeka na bočicu.

Postporođajnu depresiju karakteriziraju osjećaju beznađa, tuge, iscrpljenosti i problema sa spavanjem. Žene koje muči baby blues ne mogu uživati u svom mališanu, a depresija u ovom razdoblju može biti izuzetni emocionalni teret, pogotovo zato jer nam društvo govori kako svaka majka mora biti sretna.

Kako možete pomoći ženama u svom životu koje muči postporođajna depresija? Ponudite im praktičnu i emocionalnu potporu. Imajte više razumijevanja za njihove potrebe i razuvjeravajte ih kako se, unatoč njihovom negodovanju, vrlo dobro nose s novom ulogom u svom životu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo