Zdravlje

Zdravlje

Žene manje otporne na HIV

Stručnjaci vjeruju da je ženski organizam prirodno slabiji u borbi protiv virusa HIV-a. Poznato je da se smrtonosni virus brže razvija kod žena nego kod muškaraca, čak i u slučaju iste razine virusa u krvi.

Istraživači su pokušali otkriti mogu li spolne razlike u imunološkom sustavu objasniti zašto se HIV brže razvija kod žena. Fokusirali su se na imunološke stanice, nazvane, plazmocitne dendritične stanice. One među prvima prepoznaju HIV i bore se protiv njega.

Istraživanjem je primjećeno da u zdravih žena veći broj tih stanica aktivira kada dođe u doticaj sa HIV-1 virusom, za razliku od stanica već oboljelih žena.

Hormonska poveznica

Zena, starijaKod žena koje su prošle kroz menopauzu, primjećeno je da te stanice imaju sličnu aktivnost, kao i kod muškaraca. No, muškarci pred menopauzom, koji imaju još veću razinu hormona progesterona, imali su povećanu reakciju tih stanica na HIV-1.

Imajući to na umu, istraživači su provjerili može li ova povećana aktivnost stanica potaknuti i druge imunosne stanice, zvane T stanice. Kada su testirali krv žena i muškaraca zaraženih HIV-om, otkriveno je da su žene imale veći broj aktiviranih CD8-pozitivnih T stanica od muškaraca.

Stručnjaci ipak napominju kako bi ova tehnika mogla biti uspješna kod rano otkrivenog HIV-a, no kod već unapredovale bolesti dovela bi do još bržeg razvoja Aids-a, što je već i primjećeno kod žena.

“Potrebna su nam daljnja istraživanja kako bismo ustanovili na koji način zaobići ove probleme i otkrili nove, učinkovite lijekove”, napomenuli su autori studije.

M. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo