Zdravlje

Zdravlje

Žene sve češće u paklu alkoholizma!

Prema istraživanjima dr. Robert Torre oko 60 posto žena u Hrvatskoj popije barem jedno alkoholno piće tjedno, a u porastu je pijenje u mladih žena dobne skupine od 16 do 24 godine. Žene s više godina školovanja piju češće u odnosu na neobrazovane žene. Mlađe žene češće piju u javnosti, a starije potajno u svojim domovima.

Znanstveno su dokazani rizični čimbenici: pozitivna obiteljska anamneza, traume u djetinjstvu, rani početak pušenja duhana, depresija, rastava – odvojen život od partnera, osamljenost, seksualne disfunkcije, menopauza, bolest, osobno nezadovoljstvo i neostvarene želje, te neadekvatno rješavanje unutarnjih konflikata.

Alkoholizam kod žena

Prema navodima dr.Juraj suvremena alkohološka istraživanja pokazuju da je alkoholizam dosta čest u žena svih profesija i društvenog statusa, sa svojstvom pijenja po tipu “solo drinker”, što znači da žene piju same nastojeći to često sakriti i od svojih najbližih. Među liječenim alkoholičarkama najbrojnije su radnice, zatim službenice i domaćice, a onda slijede umirovljene, žene bez zanimanja, učenice i studentice i na kraju žene slobodne profesije. Više od polovice bolesnica je u radnom odnosu, a to pokazuje da su dvostruke obveze što stoje pred zaposlenom ženom djelomično pridonijele nastanku njene bolesti. uvjetuje ranije I -Kao što je nekad bilo uobičajeno da žena poljoprivrednica „malo potegne crnjaka ili gemišteca za snagu“, danas se i tu mijenja struktura žena koja prekomjerno piju.

Što zapravo i ne čudi, jer se promjenom društvenih uloga i emancipacijom žena promijenila uloga žene, majke, domaćice, uspješne poslovne žene, managerice, dobre radnice, osobe koja će svima biti dobra mama……

Obitelji su danas u svakodnevnom stresu, te uzimanje alkohola kod nekih služi kao „supstanca za opuštanje“ i lakše podnošenje svakodnevnih napora.

Kod žena je pijenje povezano i sa drugim psihičkim poremećajima kao što su stanja emocionalne krize, kod hormonskih poteškoća, poteškoća u funkcioniranju u obitelji, stres na radnom mjestu, kod osjećaja nesigurnosti, pa se žena na neki način „opušta“ uzimanjem alkohola.

Karakteristično je da žene piju same da izbjegnu osudu obitelji i društva, no kako s vremenom obitelj ne funkcionira po naučenom modelu ponašanja gdje je žena vukla „za tri kuta kuće“, odnos sa supružnikom se mijenja, djeca ostaju zapostavljena, kuća nije pospremljena i tako se poremećaj počinje prepoznavati, ali se još ne priznaje.

Tada se često traže razlozi za „čudno“ ponašanje u visokom tlaku, nekim neurološkim bolestima, jer je uvijek teško otvoriti temu pijenja.

Zato se žene, na žalost, kasnije javljaju na liječenje, jer godinama prikrivaju svoj alkoholičarski staž, uz prisutnost moralističkog, tradicionalnog shvaćanja da je alkoholizam porok, a ne bolest.i istaknula je Rukavina,bacc.med.tech.,glavna sestra Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapce,

Profil žene alkoholičarke

Obično je jako dotjerana, napadno našminkana da bi prikrila podočnjake ili crvenilo lica. Lice je obično podbuhlo, otečeno, sa izraženim kapilarima. Te žene su dotjerane, s frizurom, obično dobre radnice, točne na poslu, vrijedno rade i kolege ih cijene. Najčešći profil žene-alkoholičarke je situirana žena ranih pedesetih godina, stručnjak, nikad ne izostaje s posla. Ono po čemu se prepoznaju su česte promjene raspoloženja koje variraju od smijeha i plača, svadljive su i imaju napade agresivnog ponašanja posebno s ukućanima.” ističe Rukavina.

Posljedice alkoholizma na žensko zdravlje

Tjelesna i psihološka oštećenja uvjetovana alkoholom u žena su puno veća i brža od muškaraca, oštećenje jetre kao i oštećenje mozga su prisutni nakon kraćeg perioda pijenja. Intoksikacija alkoholom u žena nastaje puno brže nego kod muškaraca, zbog građe ženskog tijela. Naime, žene imaju manji postotak vode u tijelu, te je koncentracija alkohola u krvi veća, zbog čega puno brže nastaju i kronična oštećenja kroz kraći period vremena uz manje količine alkohola u akutnom pijanstvu. Kod žena će se javiti različite promjene raspoloženja – od euforičnosti, plača, puno pričenja, pojačane seksualnosti, ili pak pojačane potrebe za spavanjem ili gubitka svijesti. Može doći do različitih povreda uslijed opijanja, ozljeda glave, koštanog sustava, povraćanja, neželjenih seksualnih odnosa, prometnih nezgoda i dr. Kod žena je specifičan osjećaj srama, krivnje, brige za obitelj, nekritičnost; u čestim slučajevima brigu za obitelj ili posao prikazuje kao ispriku za otpust iz bolnice zbog potrebe za alkoholom. U ovoj fazi žene najčešće prvi puta dolaze na liječenje, istaknula je Rukavina,bacc.med.tech.

Liječenje alkoholizma

Prema mišljenju Rukavina, glavna svrha liječenja svih osoba sa problemom ovisnosti bilo koje vrste, jest trajna promjena životnog stila i ponašanja, uz uvjet postizanja apstinencije koja je preduvjet za dugotrajni postupak osobne rehabilitacije.

Proces je dugotrajan individualan i obiteljski gdje se svaki pojedini član mora znati naučiti živjeti po drugim obrascima ponašanja.

To ne ide lako, potrebna je uzajamna podrška i povjerenje, kao i sveobuhvatna pomoć stručnjaka koji osobama u problemu ukazuju na put izlaska iz krize, ne dajući gotove recepte, nego pokušavaju uz očuvane kapacitete pacijenata dovesti do promjene neadekvatnog ponašanja, do jačanja samopoštovanja i odgovornosti prema sebi, životu i ljudima oko sebe.

Posebnu teškoću u liječenju čini pasivni odnos alkoholičara prema liječenju, jer liječenje smatra kao prisilu i ne prihvaća ga, ako osoba ne priznaje da ima problem s pijenjem, nema uspješnosti početka promjena odnosno liječenja.

Liječenje se provodi bolnički, ambulantno i u Klubovima liječenih alkoholičara, a primjenjuju se lijekovi za različite vrste poremećaja, individualna i grupna psihoterapija uz obiteljsko liječenje, dnevnu bolnicu i edukaciju, ističe Janja Rukavina, bacc.med.tech

Foto: Shuttesrtock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo